David Cameron s-a întâlnit cu Aung San Suu Kyi

Premierul britanic David Cameron, s-a aflat într-o călătorie mai amplă în Asia, care a inclus şi o vizită în Birmania. El este primul ministru britanic care vizitează Birmania din 1948, şi este primul lider vestic care o vizitează pe Aung San Suu Kyi după succesul ei în alegerile parlamentare.
Premierul britanic David Cameron, se întâlneşte cu liderul pro-democraţie, Aung San Suu Kyi, pe 13 aprilie 2012, în Yangon, Birmania. Cameron este primul ministru britanic care vizitează Birmania din 1948. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Gina Zaragiu
13.04.2012

Premierul britanic David Cameron, s-a aflat într-o călătorie mai amplă în Asia, care a inclus şi o vizită în Birmania. El este primul ministru britanic care vizitează Birmania din 1948, şi este primul lider vestic care o vizitează pe Aung San Suu Kyi după succesul ei în alegerile parlamentare.

Vineri, 13 aprilie 2012, premierul a avut înâlniri cu lidera pro-democraţie, Aung San Suu Kyi, în Yangon. Cu această ocazie, Cameron a declarat că Marea Britanie o să facă presiuni ca UE să suspende - nu să ridice - sancţiunile împotriva Birmaniei, o poziţie susţinută şi de Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei.

Întrucât Marea Britanie a fost singura ţară membră a Uniunii Europene care a susţinut menţinerea sancţiunilor, ele vor fi acum suspendate, probabil după întâlnirea de pe 23 aprilie a Consiliului Afacerilor Externe al UE.

Premierul Cameron a declarat că asta ar trebui să acopere totul, cu excepţia embargoului asupra armelor.

Marea Britanie este cel mai mare donator de ajutor bilateral al Birmaniei, a afirmat Cameron, afirmând că banii nu merg la guvern, ci ajută direct organizaţiile.

Permiteţi-mi să fie clar, a afirmat Cameron: mai este încă mult, mult mai mult care trebuie să fie făcut. Noi ştim că un drum lung trebuie să fie parcurs până în 2015.

Cameron a remarcat că Birmania se află la răscruce de drumuri în Asia, şi deţine resurse naturale enorme. Populaţia nu ar trebui să fie atât de săracă cum este astăzi, a notat el. Dar, premierul britanic este optimist că, dacă Birmania poate face modificări politice, ar putea deveni economic mult mai de succes.

Cameron a invitat-o pe Aung San Suu Kyi să vină în Marea Britanie în luna iunie. În ultimii ani, s-a presupus că dacă ea părăseşte Birmania nu i-ar mai fi permisă întoarcerea, dar acum, Suu Kyi a afirmat că "poate", o astfel de vizită şi revenirea în Birmania ar fi permise. Se pare că, Cameron nu ar fi făcut o astfel de ofertă publică, dacă ar fi simţit că guvernul din Birmania i-ar putea bloca liderei opoziţiei revenirea în ţară. Aung San Suu Kyi, a trăit şi a studiat în Marea Britanie în anii 1960 şi din nou în 1980.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor