David Cameron s-a întâlnit cu Aung San Suu Kyi
alte articole
Premierul britanic David Cameron, s-a aflat într-o călătorie mai amplă în Asia, care a inclus şi o vizită în Birmania. El este primul ministru britanic care vizitează Birmania din 1948, şi este primul lider vestic care o vizitează pe Aung San Suu Kyi după succesul ei în alegerile parlamentare.
Vineri, 13 aprilie 2012, premierul a avut înâlniri cu lidera pro-democraţie, Aung San Suu Kyi, în Yangon. Cu această ocazie, Cameron a declarat că Marea Britanie o să facă presiuni ca UE să suspende - nu să ridice - sancţiunile împotriva Birmaniei, o poziţie susţinută şi de Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei.
Întrucât Marea Britanie a fost singura ţară membră a Uniunii Europene care a susţinut menţinerea sancţiunilor, ele vor fi acum suspendate, probabil după întâlnirea de pe 23 aprilie a Consiliului Afacerilor Externe al UE.
Premierul Cameron a declarat că asta ar trebui să acopere totul, cu excepţia embargoului asupra armelor.
Marea Britanie este cel mai mare donator de ajutor bilateral al Birmaniei, a afirmat Cameron, afirmând că banii nu merg la guvern, ci ajută direct organizaţiile.
Permiteţi-mi să fie clar, a afirmat Cameron: mai este încă mult, mult mai mult care trebuie să fie făcut. Noi ştim că un drum lung trebuie să fie parcurs până în 2015.
Cameron a remarcat că Birmania se află la răscruce de drumuri în Asia, şi deţine resurse naturale enorme. Populaţia nu ar trebui să fie atât de săracă cum este astăzi, a notat el. Dar, premierul britanic este optimist că, dacă Birmania poate face modificări politice, ar putea deveni economic mult mai de succes.
Cameron a invitat-o pe Aung San Suu Kyi să vină în Marea Britanie în luna iunie. În ultimii ani, s-a presupus că dacă ea părăseşte Birmania nu i-ar mai fi permisă întoarcerea, dar acum, Suu Kyi a afirmat că "poate", o astfel de vizită şi revenirea în Birmania ar fi permise. Se pare că, Cameron nu ar fi făcut o astfel de ofertă publică, dacă ar fi simţit că guvernul din Birmania i-ar putea bloca liderei opoziţiei revenirea în ţară. Aung San Suu Kyi, a trăit şi a studiat în Marea Britanie în anii 1960 şi din nou în 1980.