SUA va reduce o parte din sancţiunile aplicate Birmaniei

Departamentul american de Statal SUA a anunţat că va elimina o parte din sancţiunile de lungă durată impuse Birmaniei, în lumina alegerilor parţiale care au dus la obţinerea unor locuri în parlament de către liderul pro-democraţie Aung San Suu Kyi.
Aung San Suu Kyi (Paula Bronstein / Getty Images)
Alex Johnston
06.04.2012

Departamentul american de Stat a anunţat că va elimina o parte din sancţiunile de lungă durată impuse Birmaniei, în lumina alegerilor parţiale care au avut loc şi care au dus la obţinerea unor locuri în parlament de către liderul pro-democraţie Aung San Suu Kyi, la începutul acestei săptămâni.

Liga Naţională pentru Democraţie, partidul lui Suu Kyi, a câştigat 43 din cele 45 de locuri disponibile, într-un vot supravegheat de o echipă internaţională de observatori.

Departamentul de Stat va "începe procesul de micşorare a interdicţiilor noastre privind exportul serviciilor financiare şi investiţiilor americane, ca parte a unui efort mai larg de a ajuta la accelerarea modernizării economice şi reformei politice", a declarat secretarul american de stat Hillary Clinton, potrivit transcrierii.

"Sancţiunile şi interdicţiile impuse indivizilor şi instituţiilor, care rămân de partea greşită a acestor eforturi istorice de reformă, vor rămâne în vigoare", a adăugat ea.

Şi Uniunea Europeană a spus că va reduce după alegeri unele sancţiuni impuse anumitor funcţionari birmanezi.

Clinton a declarat că Washingtonul va căuta să trimită "un ambasador acreditat pe deplin în Rangoon, în zilele următoare" şi va stabili o misiune USAID în ţară.

Totuşi, ea a remarcat că procesul de reformă din Birmania este încă incert şi "are un drum lung de parcurs", după decenii de guvernare represivă a juntei militare, care a cedat puterea unui guvern civil abia cu un an în urmă.

Pentru a facilita acest lucru, Statele Unite vor continua să facă presiuni pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului din ţară şi vor solicita eliberarea prizonierilor politici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor