David Cameron apreciază drept 'rezonabil' nivelul imigraţiei dinspre România şi Bulgaria

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (ADRIAN DENNIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.01.2014

Premierul britanic, David Cameron, a apreciat luni că nivelul imigraţiei dinspre România şi Bulgaria este unul 'rezonabil' de la începutul anului şi le-a cerut parlamentarilor conservatori să nu pună în pericol planurile sale de reducere a imigraţiei, recunoscând însă că le împărtăşeşte ''frustrarea'' legată de cererea de înăsprire a controalelor, notează BBC.

Şeful cabinetului britanic a spus că legea privind imigraţia conţine măsuri 'sensibile' care vizează reducerea imigraţiei nete anuale.

Peste 70 de parlamentari britanici doresc ca legea să fie amendată astfel încât controalele pe piaţa forţei de muncă britanice să fie extinse asupra României şi a Bulgariei până în anul 2018. David Cameron a afirmat că acest lucru nu poate fi făcut şi a apreciat că nivelul imigraţiei dinspre cele două ţări a fost unul ''rezonabil'' până acum.

Măsurile tranzitorii prin care s-a limitat accesul românilor şi al bulgarilor pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie au expirat la 31 decembrie anul trecut, în condiţiile în care România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană în ianuarie 2007.

Deputaţii britanici sunt îngrijoraţi de numărul de nou-sosiţi pe termen lung şi doresc ca premierul David Cameron să includă noi restricţii în proiectul de lege promovat de guvernul de la Londra, document ce revine joi în Camera Comunelor.

Cameron, care s-ar putea confrunta cu o adevărată rebeliune în interiorul Partidului Conservator, a declarat postului BBC să ''are mâinile legate în această chestiune întrucât Marea Britanie a extins deja măsurile tranzitorii la perioada maximă de 7 ani''. Tratatul de aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani a fost împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. Nouă state din UE (Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania) au aplicat restricţiile respective până în ultima zi a anului trecut.

'Acei şapte ani s-au încheiat. Nu ne mai este permis să extindem măsurile respective, potrivit regulilor actuale. Am prelungit deja ceea ce putem face în limita regulilor care au fost convenite de guvernul precedent. Cred că putem vedem acum, la începutul anului, un nivel rezonabil al imigraţiei şi sper că vom putea face progrese în privinţa legii întrucât ea face atât de multe lucruri bune'', a explicat David Cameron.

Legea, a adăugat el, conţine măsuri importante pentru a garanta că imigranţii trebuie să plătească pentru a avea acces la sistemul naţional de sănătate britanic (NHS).

Potrivit The Guardian, zeci de deputaţi conservatori susţin un amendament prin care controalele asupra românilor şi bulgarilor să fie extinse cu încă 5 ani, chiar dacă respectivele restricţii au fost deja ridicate.

Deputatul conservator Nigel Mills a insistat, duminică, asupra faptului că nu se încearcă 'distrugerea'' proiectului de lege promovat de Cameron, dar a subliniat că parlamentarii doresc o serie de amendamente.

La rândul său, deputatul Dominic Raab a declarat că doreşte introducerea unor amendamente care să faciliteze repatrierea imigranţilor infractori ce comit fapte cu caracter penal în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor