Bulgaria ar putea importa ospătari şi barmani din Ucraina şi Republica Moldova

(photos.com)
Epoch Times România
27.01.2014

Politicienii din Europa Occidentală nu sunt singurii îngrijoraţi de eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru muncitorii bulgari - proprietarii de hoteluri şi restaurante de pe litoralul bulgăresc se tem că le va fi greu să găsească ospătari, barmani şi cameriste pentru următorul sezon turistic, scrie luni cotidianul sofiot Trud.

Salariile în domeniul turistic sunt mult mai mari în Germania şi Marea Britanie şi de aceea patronii din turism sunt foarte îngrijoraţi că nu vor reuşi să găsească numărul necesar de angajaţi pentru că cea mai mare parte din persoanele calificate vor pleca în Occident, a declarat Blagoi Raghin, preşedintele Asociaţiei patronilor de hoteluri şi restaurante din Bulgaria.

Pentru depăşirea acestui deficit, asociaţia va trimite o scrisoare ministrului muncii, Hasan Ademov, prin care va cere importul de ospătari şi barmani din Ucraina, Republica Moldova, Macedonia şi Serbia. În opinia sa, cei mai căutaţi vor fi tinerii din Ucraina şi Republica Moldova pentru că vorbesc limba rusă, iar ruşii sunt unul dintre cele mai numeroase grupuri de turişti străini pe litoralul bulgăresc.

Raghin afirmă că o soluţie trebuie găsită cât mai repede pentru că străinii vor avea nevoie de cel puţin două luni de instruire înainte de a putea începe să lucreze pe litoralul bulgăresc.

Ziarul citat mai scrie că turismul nu este singurul domeniu cu asemenea probleme. Bulgaria se confruntă şi cu un deficit de croitori, în condiţiile în care 95% dintre cei angajaţi în acest domeniu sunt femei, marea majoritate în vârstă. După ce ele ies la pensie, nu are cine să ocupe locurile de muncă rămase vacante deoarece tinerele nu doresc să stea 8 ore în faţa maşinii de cusut, afirmă Stefko Kolev, preşedintele Asociaţiei angajatorilor din industria textilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor