Date bancare despre Trump. Bloomberg şi WSJ dezmint rapoartele anterioare

Preşedintele american Donald Trump, 16 februarie 2017 (Mario Tama/Getty Images)
Andrei Popescu
08.12.2017

Câteva publicaţii majore au fost forţate să dea dezminţiri şi clarificări la unele rapoarte care iniţial au susţinut că un consilier special din SUA a cerut să vadă datele financiare ale preşedintelui american Donald Trump la o bancă germană.

După publicaţiile Handlesblatt, Bloomberg şi Wall Street Journal, şi alte câteva organizaţii media au raportat că Deutsche Bank a primit o cerere din partea consilierului special Robert Mueller care viza datele bancare ale preşedintelui Trump şi ale familiei sale. Rapoartele au fost contestate de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, şi de avocatul personal al lui Trump.

“Am confirmat că sunt complet false acele rapoarte de ştiri potrivit cărora Consilierul Special [Robert Mueller] a cerut date financiare vizându-l pe preşedinte. Nu a fost emisă sau primită nicio solicitare. Am concluzionat acest lucru cu banca şi alte surse.”, a declarat Sanders în timpul unei conferinţe de presă la Casa Albă.

Avocatul lui Trump, John Dowd, a reiterat într-un email că această confirmare a avut loc în urma unei comunicări cu Deutsche Bank şi alte câteva surse.

În loc să vizeze datele bancare ale lui Trump şi ale familiei sale, cererea se referea la date care aparţineau unor persoane sau organizaţii afiliate cu preşedintele american, conform rapoartelor de ştiri corectate.

Bloomberg şi Wall Street Journal au publicat corecturile sau clarificările la articolele respective. “Un subtitlu anterior a precizat că biroul consilierului special Robert Mueller a solicitat date şi documente despre conturile preşedintelui Trump. De fapt, cererea s-a referit la persoane sau entităţi asociate cu dnul Trump”, a susţinut Wall Street Journal.

AFP a afirmat marţi seară că în cerere se solicitaru informaţii despre Paul Manafort, fost oficial al campaniei lui Trump, care a fost acuzat în luna octombrie, printre altele, de conspiraţie împotriva Statelor Unite şi conspiraţie pentru spălare de bani.

Corecturile şi clarificările au fost publicate la doar câteva zile după ce ABC News l-a suspendat pe reporterul de investigaţii Brian Ross după ce acesta a raportat în mod fals că Michael Flynn, fost oficial al administraţiei Trump, a declarat că i s-a cerut să ia legătura cu oficiali ai guvernului rus atunci când Trump încă era candidat la prezidenţiale. În schimb, presupusele instrucţiuni pentru a-i contacta pe ruşi au venit după alegeri, când Trump era preşedinte ales şi echipa sa se afla în procesul de preluare a puterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor