Daniel Constantin vrea un miliard de euro bani europeni, pentru refacerea sistemului de irigaţii (video)

Statul a cheltuit pe despăgubiri pentru agricultorii afectaţi de secetă sume care ar fi acoperit refacerea a probabil jumătate din sistemul de irigaţii, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul conferinţei PRIA Agriculture, desfăşurate în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
14.09.2015
Se încarcă player-ul...

Statul a cheltuit pe despăgubiri pentru agricultorii afectaţi de secetă sume care ar fi acoperit refacerea a probabil jumătate din sistemul de irigaţii, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul conferinţei PRIA Agriculture, desfăşurate în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

"M-am uitat la istoria recentă şi din 2004 până în prezent s-au acordat despăgubiri în 2007 de 370 de milioane de euro, cea mai mare despăgubire, probabil, pe care a plătit-o România vreodată. În anul 2011 am plătit 100 de milioane de euro şi acum suntem în situaţia de a plăti din nou o sumă importantă pentru despăgubiri. Dacă am fi pus toate aceste sume, probabil jumătate din sistemul de irigaţii ar fi fost reabilitat şi nu mai vorbeam de atâtea pierderi", a declarat ministrul, precizând că din 2012 a început procesul reabilitării infrastructurii secundare în irigaţii, care deserveşte aproape 400.000 ha, proiect pentru care au fost alocate 128 de milioane de euro.

Daniel Constantin a mai precizat că, în continuare, începând din această toamnă, va începe procesul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, cea care pompează apă din Dunăre, iar pentru acest proces, ministerul pe care îl conduce încearcă să atragă un miliard de euro, bani europeni.

"Pentru infrastructura principală, am scris un proiect pentru programul Juncker, am depus acel proiect şi aşteptăm un răspuns în perioada imediat următoare, el însumează un miliard de euro", a adăugat Constantin, precizând că se aşteaptă un răspuns în viitorul apropiat.

Ministrul a mai adăugat că Guvernul nu se bazează exclusiv pe bani europeni ci, în paralel, s-a lucrat la o lege ce urmează a fi dezbătută miercuri în Parlament, prin care se va propune ca, cel puţin 7 ani, de la bugetul de stat să fie alocată o sumă diferenţiată pentru sistemul de irigaţii.

"Am dori să avem în primul an 145 de milioane de euro. Iar acum lucrăm la o hotărâre de guvern prin care vrem să constituim un comitet interministerial care să supervizeze procesul de acordare a acestor bani către beneficiari, către cei care vor lucra la infrastructura principală de irigaţii", a precizat Constantin.

Ministerul Agriculturii a estimat că, până la sfârşitul anului, studiile necesare şi prioritizarea investiţiilor vor fi finalizate, astfel încât, în următorii 5 ani, cu bani europeni şi bani de la buget, să se realizeze reabilitarea totală a infrastructurii existente care să deservească 1,5 milioane ha.

"Va trebui, de asemenea, să găsim soluţii pentru zonele care nu sunt acoperite de infrastructură", a adăugat ministrul, dând ca exemplu judeţul Hunedoara care a avut în acest an 20-30% pierderi în agricultură din cauza secetei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor