Dan Voinea pierde procesul cu Administraţia Prezidenţială

Dan Voinea. (wikipedia.org)
Epoch Times România
20.05.2010

Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca neîntemeiată, cererea lui Dan Voinea de anulare a decretului prezidenţial prin care a fost eliberat din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare.

Decizia nu este definitivă, Voinea putând face recurs.

Pe 29 mai 2009, Dan Voinea a dat în judecată Administraţia Prezidenţială şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând judecătorilor să anuleze decretul semnat pe 25 mai 2009 de preşedintele Traian Băsescu, prin care a fost eliberat din funcţie, în vederea pensionării.

Anterior, pe 31 martie 2009, şeful statului a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului maior cu două stele Dan Voinea din Ministerul Apărării Naţionale.

Decizia şefului statului a fost luată, după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, pe 12 martie 2009, cererea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de revocare a generalului maior magistrat Dan Voinea din funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, ca urmare a deficienţelor constatate de inspectorii în activitatea acestuia.

Revocarea lui Dan Voinea s-a făcut la solicitarea procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, care a găsit nereguli în instrumentarea dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor.

"Ştiţi cum se începea urmărirea penală în dosarele astea? Pe hârtii fără antet, scrise de mână, fără încadrare juridică, trecute nişte nume, 10-20 de nume, dintre care 10 sau 15 persoane decedate. (...) Deci, începeri de urmărire penală, scrise de mână, neînregistrate nicăieri. (...) Deşi era începută urmărirea penală pe o astfel de hârtie, persoanele erau audiate ca martori", spunea la vremea respectivă Kovesi.

"În 19 ani nu s-a lămurit, din punct de vedere juridic, situaţia acestor dosare, nu s-a ajuns la o condamnare. Responsabilitatea nu cade doar pe umerii unui anumit procuror, ci pe umerii celor care în aceşti 19 ani au instrumentat dosarele, pe umerii şefilor care ne-au verificat, pe umerii celor care nu au avut curajul să-şi asume răspunderea unei soluţii, iar în ceea ce priveşte aceste dosare", mai declara Kovesi.

După ce a fost revocat, Dan Voinea a încercat să reintre în magistratură ca procuror civil, însă CSM nu a fost de acord.




România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor