Dan Şova a ieşit din arest. Fostul ministru va fi arestat... acasă

Trimis după gătii pentru trafic de influenţă, Dan Şova se întoarce acasă, urmând să fie arestat la domiciliul personal.
Dan Şova (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.01.2016

Fostul ministru al Marilor Proiecte, Dan Şova, a părăsit vineri seara arestul preventiv după ce Înalta Curte a dispus eliberarea sa din arestul preventiv şi plasarea în arest la domiciliu.

Şova a părăsit arestul Poliţiei Capitaliei în jurul orei 20.30 şi nu a făcut nicio declaraţie de presă.

Reamintim că Dan Şova a fost arestat preventiv, în data de 15 decembrie 2015, în dosarul CET Govora. Instanţa a dispus în primă fază arestul la domiciliu pentru acesta însă procurorii anticorupţie au contestat decizia, iar în dimineaţa zilei de marţi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererea acestora.

Fostul ministru este acuzat că a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Alături de Şova au fost inculpaţi şi directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, şi directorul economic al companiei, Constantin Lepădat.

"În perioada 2006 – 2008, suspectul Şova Dan-Coman i-a determinat pe Bălan Mihai – director general şi Lepădat Constantin - director economic în cadrul SC CET Govora să încheie două contracte de asistenţă juridică în termenii impuşi de el, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achiziţiile publice.

Concret, la data de 01.03.2006 şi 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" două contracte distincte de asistenţă juridică având ca obiect asistenţă juridică/consultare/reprezentare şi plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", se arată într-un comunicat DNA.

Prin aceste activităţi, procurorii susţin că a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare în valoare de 667.409,20 euro şi 1.822.928,24 lei şi creat în mod injust un folos în patrimoniul Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor