Dallas îl omagiază pe Kennedy pentru a pune capăt stigmatizării oraşului

(Mark Wilson / Getty Images)

Ruth Altshuler şi Linda Custard, în vârstă de 89 şi 74 de ani, prezidează comitetul care organizează omagiul adus preşedintelui John F. Kennedy la împlinirea a 50 de ani de la asasinarea lui, cu intenţia clară de a pune capăt stigmatizării 'oraşului răului', cum este numit Dallas, notează miercuri agenţia EFE.

Cele două femei au fost primele opţiuni ale primarului Mike Rawlings pentru că au trăit toată viaţa în Dallas, fapt ce a contribuit la mobilizarea a mii de cetăţeni, şi sunt veterane ale filantropiei, condiţie indispensabilă pentru a organiza acest omagiu bazat pe donaţii private. Şi, mai ales, pentru că au trăit în oraş tragicul eveniment şi anii care au urmat acestui şoc.

Ultimul punct era esenţial, pentru că aceşti ani au fost grei pentru Dallas care a ajuns să fie tratat ca 'un oraş al răului' şi care s-a confruntat cu resentimente profunde din partea multor americani. Linda Custard, vicepreşedinta fundaţiei, a relatat agenţiei EFE experienţele trăite de prieteni, cunoscuţi şi de ea însăşi în anii care au urmat tragediei.

De exemplu, o casieriţă din New York a refuzat să vândă un produs unui cumpărător după ce a văzut pe card că locuieşte în Dallas, sau un taximetrist şi-a dat jos clienţii când a aflat că provin din oraşul texan. Custard însăşi a fost victima unor reproşuri în vara anului 1964, în timpului unui voiaj prin Europa. 'De fapt, cel care l-a ucis a locuit puţin timp în Dallas, nu era de aici', spune ea, referindu-se la Lee Harvey Oswald, identificat drept autorul asasinatului.

Această femeie cu o lungă experienţă în acţiuni de voluntariat în acest oraş a decis să se implice în evenimente, mobilizând mii de voluntari şi planificând de un an şi jumătate acest omagiu. 'Am trăit toată viaţa în Dallas şi vreau să-i aduc cel mai bun omagiu preşedintelui Kennedy şi să pun totodată capăt stigmatului care apasă asupra oraşului nostru', explică ea. Ceremonia se va axa mai puţin asupra tragediei şi teoriilor de conspiraţie pe care le-a generat moartea lui JFK şi mai mult asupra acestei 'figuri de talie mondială, extrem de admirată care a însemnat o mare pierdere pentru ţară şi pentru o întreagă generaţie', conchide Custard.

Aceasta ar fi o ultimă încercare definitivă de a pune capăt acestui stigmat, care a persistat chiar şi după ce oraşul a reuşit să înregistreze succese importante în anii 70, datorită victoriilor echipei sale de fotbal american Dallas Cowboys şi legendarului serial de televiziune 'Dallas'. Pe de altă parte, Fundaţia Comemorativă a Preşedintelui John F. Kennedy a pus accentul pe cetăţenii care au trăit acele momente tragice, cu apariţii televizate şi relatări despre experienţele din acele zile.

Preşedinta fundaţiei, Ruth Altshuler, este probabil cel mai bun exemplu în acest sens, având în vedere că pe parcursul vieţii s-a intersectat de multe ori cu Kennedy. Mai întâi datorită soţului său, Charles Sharp, care l-a avut elev la Marină pe tânărul John F. Kennedy; iar apoi când ea însăşi s-a aflat printre miile de persoane venite să salute coloana prezidenţială atunci când s-a întâmplat tragedia.

Ceea ce nu ştia însă Ruth Altshuler era că avea să fie chemată să facă parte dintre juraţii care l-au judecat pe cel care l-a ucis pe asasinul lui Kennedy, Jack Ruby, condamnat pentru asasinarea lui Lee Harvey Oswald.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe