Fotograful Jacques Lowe a contribuit cu instantaneele sale la crearea legendei JFK

Fotograful Jacques Lowe (1930-2001) a avut o legătură specială cu John Fitzgerald Kennedy, iar instantaneele sale au creat legenda primului preşedinte modern al SUA, de la primii paşi săi în Biroul Oval, scrie ziarul El Mundo, care a publicat o serie de articole în ajunul comemorării a 50 de ani de la asasinarea lui JFK.

Teleobiectivul lui Lowe a fost martorul creşterii popularităţii tânărului senator de Massachussets, al parcurgerii sale neobosite a statelor care nu-i erau favorabile şi al alegerilor primare ale Partidului Democrat care l-au desemnat să-i succeadă lui Dwight Einsenhower. Lowe a surprins privirea plină de suspiciune a lui Bobby Kennedy, adresată lui Lyndon B. Johnson, când a aflat că fratele său l-a ales vicepreşedinte; autografele lui Jackie în campania prezidenţială din 1960 în care ea s-a implicat total, momentele de relaxare ale preşedintelui, sau jocurile cu micuţa Caroline...

Însă apropierea sa de clanul Kennedy a atras asupra lui blestemul care se spune că planează asupra celei mai importante familii politice din SUA. Cu puţin înainte de moartea lui, Lowe i-a încredinţat fiicei sale Thomasina preţioasa sa moştenire: 4.000 de negative cu JFK pe care le păstra din 1999 într-un seif al băncii JPMorgan, în clădirea World Trade Center din New York. Toate negativele au fost distruse la 11 septembrie 2001.

Thomasina a scris o carte, 'Kennedy. Albumul unei epoci', publicată în Spania cu prilejul comemorării a 50 de ani de la asasinarea lui JFK, cu fotografii ale lui de Lowe însoţite de însemnări, care dau greutate contextului istoric al acestor imagini. Cartea are legătură directă cu acea tragică zi de joi, 11 septembrie 2001 şi cu pierderea arhivei de fotografii a tatălui ei. Thomasina a încercat să recupereze munca tatălui ei, copiind imaginile preferate păstrate de Lowe. În acest fel, gesturile, zâmbetele sau tensiunile familiei Kennedy nu se vor şterge, iar amintirile tatălui său vor rămâne vii. Aceste memorii provin din mărturiile inedite pe care fotograful le-a înregistrat înainte de moarte, din prezentările pe care le-a făcut la inaugurarea expoziţiilor, sau din întâmplările trăite de el alături de familia Kennedy. Cu acest surse, editorii au însăilat o relatare cronologică a amintirilor personale, păstrând tonul informal pe care obişnuia să-l folosească fotograful.

Cartea începe cu momentul în care Lowe l-a cunoscut pe JFK, care la acea vreme era senator, şi era însoţit de Jackie şi de fiica lor, şi cu prima fotografie celebră: un instantaneu din Hyannis Port (Massachussets), din 1958, când Caroline ţine în gură colierul de perle al lui Jackie. Poza a fost folosită drept carte poştală de Crăciun. Lowe urmăreşte apoi cursa lui Kennedy la preşedinţie, victoria strânsă în faţa lui Nixon, învestirea sa la Casa Albă, cele 1000 de zile de mandat şi funeraliile de la Washington. Când JFK a fost împuşcat la Dallas, fotograful nu era prezent.

El relatează însă cum a trăit tragicul eveniment: 'Era 22 noiembrie 1963, dimineaţa. Terminasem o şedinţă foto în Central Park, pentru o reclamă (...), şi trebuia să mă întorc în studio pentru a fotografia un cvartet de jazz. Mă îndreptam spre studio şi mi-am dat seama că se întâmplase ceva, traficul se oprise, iar oamenii coborau din maşini. Toată lumea asculta ştirile la radio. Ce se întâmplă? - l-am întrebat pe un şofer. L-au împuşcat pe preşedinte, a răspuns el. Care preşedinte? Pe Kennedy. Când am ajuns la studio şi i-am văzut pe muzicieni plângând mi-am dat seama că preşedintele murise'.

Lowe a plecat în aceeaşi seară la Washington. Înainte de funeralii, s-a întâlnit cu Robert Kennedy şi cu soţia acestuia, Ethel. I-a fost imposibil să vorbească cu Jackie, dar a mers alături de ea în urma cortegiului funerar. În acea zi, când soarele se pregătea să apună, l-a fotografiat pentru ultima oară pe Kennedy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe