Dăianu: Este un context internaţional nenorocit, trebuie format cât mai rapid un nou guvern

Epoch Times România
10.12.2012

Fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu a declarat pentru NewsIn că un context internaţional "nenorocit" impune formarea unui nou guvern cât mai rapid, care trebuie să încheie un nou acord cu FMI, BM şi CE, să continue reformele şi să crească absorbţia fondurilor europene.

"Având în vedere că 2013 va fi un an dificil şi nu va debuta sub auspicii mai favorabile decât 2012, poate sub un singur aspect, şi anume că pasul de consolidare fiscală, de diminuare a deficitului bugetar, a fost major în 2012, astfel că în 2013 nu ne vom mai confrunta cu o corecţie necesară atât de mare. Pe de altă parte, este un context internaţional nenorocit. Recesiunea se pare că probabil va continua în zona euro. Nici pe pieţe situaţia nu este roză, dimpotrivă, există şi marea problemă bugetară în Statele Unite. Un asemenea context reclamă cu atât mai mult formarea unui guvern rapid, iar în opinia mea, rezultatele sunt suficient de concludente pentru a nu conduce la întârzierea formării noului guvern. Rezultatele sunt concludente, ceea ce ar trebui să uşureze mult formarea unui guvern care să se bucure de o susţinere parlamentară solidă şi clară, nu vremelnică, cum trec unii din stânga în dreapta şi fragilizează construcţia guvernamentală. Ţara are nevoie de construcţia unui Guvern într-un timp rezonabil, cât mai repede, un guvern care să fie solid, un guvern care prin formarea sa să înlăture incertitudinile şi să evite intrarea într-o perioadă de instabilitate. Această instabilitate care ar avea originea în formarea guvernului ar fi rea, în ceea ce priveşte percepţia României în ţară şi în afară", a spus Dăianu, pentru NewsIn.

Potrivit lui Dăianu, noul guvern trebuie să continue aranjamentul cu instituţiile financiare internaţionale.

"Acest guvern are câteva misiuni de bază. În opinia mea, de a duce la bun sfârşit acordul cu partenerii externi care este încă în desfăşurare şi care ne-a ajutat prin finanţări. Consider că este util pentru România să se continue aranjamentul cu "troica" (FMI, Banca Mondială, CE, nr.), întrucât o asemenea relaţie este bună pentru că ajută la disciplinarea politicii economice, pentru că nu ne putem permite derapaje. Statul român are de finanţat un deficit şi are de refinanţat datorii care ajung la scadenţă. Aceasta presupune prezenţă pe pieţele financiare, iar această prezenţă este bine să fie însoţită de un cost rezonabil al accesului la finanţare şi refinanţare. De aceea, arajamentul cu "troica" este foarte util României: pe de parte te ajută să disciplinezi politica economică, e un sprijin pentru continuarea unor reforme structurale, iar pe de altă parte facilitează prezenţa pe pieţele financiare într-o perioadă dificilă", a precizat Dăianu.

Acesta a adăugat că "o altă piesă de rezistenţă pe agendă sunt reformele care trebuie continuate, unele adâncite. Mă refer în special la companiile de stat: nu ne mai putem permite tolerarea unui management defectuos. Guvernul legitimat de alegeri trebuie să aibă mult mai multă forţă, să fie ferm în adoptarea unor măsuri".

În ceea ce priveşte reforma sectorului public, trebuie reduse, în opinia lui Dăianu, costurile necesare proiectelor publice, de infrastructură.

"Trebuie să facem în aşa fel încât achiziţiile publice să fie derulate în condiţii de transparenţă, ţinând cont de reguli, proceduri şi să se soldeze cu costuri rezonabile pentru bugetul public. Nu mai vorbesc de marele deziderat de a creşte absorbţia fondurilor europene.În continuare trebuie făcuţi paşi în ceea ce priveşte conbaterea evaziunii fiscale: s-a început în 2012, a existat un progres, trebuie mers în continuare. Este nevoie de introducerea unui nou regim al redevenţelor. Pe de o parte trebuie să facem în aşa fel încât să atragem investiţii străine pentru valorificarea unor resurse naturale, fără să se facă rabat de la protecţia mediului înconjurător. Pe de altă parte este de neacceptat să avem un regim al redevenţelor care să nu fie european", a menţionat Dăianu.

Acesta a mai spus că noul Guvern ar putea încerca diminuare a costului forţei de muncă prin asigurări

"Ce poate încerca noul Guvern este şi o diminuare a costului forţei de muncă prin asigurări, însă aici trebuie făcute calcule temeinice, trebuie gândită o strategie de-a lungul unei guvernări, nu în primele luni imediat, nu trebuie adoptate nişte măsuri de ordin fiscal care să pericliteze echilibrul bugetar.Nu suntem în situaţia în care ne permitem diminuări de taxe şi impozite. Am văzut diverse opinii în acest sens. Noi avem această cotă unică care este competitivă", a precizat Dăianu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor