Dacian Cioloş: Moldova va fi inclusă în lista ţărilor care au dreptul să vândă pe piaţa comunitară praf de ouă
alte articole
"Direcţia Generală Sănătate şi Protecţia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene a decis ca, la următoarea şedinţă a Comitetului privind Siguranţa Alimentară, Republica Moldova să fie inclusă în lista ţărilor care au dreptul să vândă pe piaţa comunitară ouă procesate industrial, adică praf de ouă. Potrivit "Infotag", despre aceasta a anunţat vineri la Chişinău Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul Iurie Leancă.
"Este un semn că atunci când se fac eforturi există şi deschidere din partea Uniunii Europene", a spus Dacian Cioloş, menţionând că decizia urmează să fie luată în luna noiembrie sau decembrie 2013.
Întrebat când va permite UE accesul pe piaţa sa şi a ouălor proaspete şi a cărnii de pui din RM, comisarul a spus că acest lucru depinde de cât de urgent vor fi aplicate standardele de calitate în RM.
"Din câte cunosc din punct de vedere legislativ totul este bine, iar instituţiile necesare au fost create. Acum trebuie lucrat la capitolul implementării acestei legislaţii. Atât pentru ouă cât şi pentru carnea de pui în stare proaspătă este important să se demonstreze că nomele de calitate sunt respectate şi verificate pe tot lanţul valoric - de la produsele cu care sunt hrăniţi puii până la controlul bolilor, depozitarea şi distribuţia produselor. În acest sens, laboratorul de verificare a calităţii are un rol esenţial, la fel cum şi personalul pregătit care să ştie să aplice legislaţia", a spus comisarul.
Potrivit lui, în viitorul apropiat, la Chişinău va veni un grup de experţi europeni care vor instrui experţii moldoveni cum să aplice normele în domeniu.
"Imediat după această misiune, trimitem la Chişinău misiunea de verificare, în urma căreia şi aceste produse ar putea fi listate pentru a fi exportate pe piaţa UE", a spus sursa citată.
Oficialul european a mai menţionat că cel mai probabil accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene va fi liberalizat începând cu anul 2014.
"Propunerea de liberalizare a accesului vinurilor moldoveneşti pe piaţa UE este una din acţiunile concrete ale UE pentru a facilita accesul produselor moldoveneşti pe piaţa europeană. UE nu este doar un excelent proiect de integrare economică, dar şi un spaţiu de solidaritate", a spus comisarul, precizând că decizia de liberalizare a pieţei UE pentru vinurile din RM va fi adoptată în următoarele luni de către Consiliul şi Parlamentul European, astfel încât începând cu anul 2014 vinurile moldoveneşti să nu aibă bariere pentru piaţa UE.
În acelaşi timp, Daciaş Cioloş a menţionat că odată cu adoptarea acestei decizii nimeni nu se aşteaptă ca exporturile de vinuri moldoveneşti pe piaţa UE să crească brusc.
"Acesta însă poate fi un semnal important pentru cei care vor să investească în domeniul vinificaţiei în RM, ştiind că această ţară are acces la o piaţă de desfacere de 500 mil. de consumatori", a spus comisarul.
În contextul negocierilor dintre Moldova şi UE a Acordului de Liber Schimb, comisarul a ţinut să spulbere îngrijorările potrivit cărora piaţa RM va fi invadată de produse europene de proastă calitate.
"Dacă mărfurile moldoveneşti vor avea acces imediat pe piaţa UE, atunci pentru cele din UE, piaţa moldovenească se va deschide treptat. Am acceptat ca Moldova să se protejeze pe anumite sectoare, respectiv, va exista o perioadă de tranziţie, inclusiv până la 10 ani pentru unele sectoare", a spus comisarul, precizând în acelaşi timp că nu există nici un pericol ca piaţa moldovenească să fie invadată cu mărfuri europene necalitative.
Comisarul European a menţionat că Uniunea Europeană este interesată ca produsele moldoveneşti să ajungă pe piaţa sa. "Invadaţi-ne cu produse moldoveneşti. Important este să fie de calitate", a spus comisarul.
Oficialul a anunţat că pe 23 ianuarie 2014, la Chişinău, va avea loc reuniunea Miniştrilor Parteneriatului Estic în domeniul Agriculturii, la care va participa şi Comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule. Premierul Iurie Leancă a apreciat efortul comisarului european pentru susţinerea RM în domeniul dezvoltării agriculturii şi a liberalizării accesului produselor moldoveneşti pe piaţa UE.