Dacian Cioloş: Laptele vărsat în câmp este un gest extrem al agricultorilor generat de iresponsabilitatea altora

Conferinţa ”Cetăţenie şi dialog în Europa” priorităţile de comunicare  ale Uniunii Europene în dialog cu cetăţenii. În imagine,Dacian Cioloş, Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală
Conferinţa ”Cetăţenie şi dialog în Europa” priorităţile de comunicare ale Uniunii Europene în dialog cu cetăţenii. În imagine,Dacian Cioloş, Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală (Epoch Times România)

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş a declarat că laptele pe care l-au vărsat pe câmp miercuri agricultorii români este “un gest extrem al unor oameni care şi-au făcut treaba corect şi care se văd în situaţia de a pune lacătul pe ferme din cauza iresponsabilităţii altora reprezintă gestul extrem al unor fermieri care pot falimenta din cauza iresponsabilităţii altora”, informează B1 TV.

Totodată, oficialul european consideră că producătorii români de lapte sunt victimele unei ofensive privind calitatea şi siguranţa produselor locale.

“Producătorii de lapte români culeg, în covârşitoarea lor majoritate pe nedrept, rezultatele câtorva săptămâni în care consumatorii au fost bombardaţi cu informaţii despre scandaluri legate de calitatea şi siguranţa produselor româneşti. Laptele vărsat în câmp este un gest extrem al unor oameni care şi-au făcut treaba corect şi care se văd în situaţia de a pune lacătul pe ferme din cauza iresponsabilităţii altora”, a afirmat comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Dacian Cioloş este de părere că “fără consumatori încrezători în ceea ce cumpără, agricultorii oneşti nu au nicio şansă” şi că această “situaţie nfericită” obligă la căutarea unor soluţii.

În opinia comisarului european, problema încrederii în produsele româneşti trebuie tratată direct, printr-un “sistem agroalimentar local”.

Comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a precizat faptul că în România “încrederea consumatorilor se construieşte încă în mare parte pe activitatea şi pe legitimitatea autorităţilor de control”, condiţie necesară, dar nu suficientă.

“Mie mi se pare esenţial ca sectorul însuşi să dezvolte mecanisme de autocontrol, anticorpi care să-l protejeze, şi să comunice în mod convingător, sistematic, societăţii, consumatorului român, despre existenţa, funcţionarea şi soliditatea acestor mecanisme. Este în interesul producătorilor agricoli ca trişorii, neglijenţii, iresponsabilii, în netă minoritate printre ei, să fie eliminaţi. Ei înşişi trebuie să fie mai vigilenţi decât autorităţile de control ale statului. Dacă unul trişează, suferă toţi, iar încrederea există numai acolo unde există o garanţie a onestităţii, clar asumată”, a mai precizat Dacian Cioloş.

Oficialul european a adăugat că poate fi creat “un brand de origine, voluntar asumat de producători, un brand românesc”, care să fie complementar sistemului de autocontrol “elaborat şi formalizat” de către fermieri.

Agricultorii români şi-a exprimat recent nemulţumirea faţă Guvernul condus de Victor Ponta, acuzând Executivul că produsele lor nu se mai vând din cauza scandalului legat de laptele toxic. Astfel, aceştia au cerut demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

“Analizele noastre sunt la zi şi vă invit să vedeţi cum se aruncă tonele de lapte pe câmp. O săptămână dacă mai durează scandalul, suntem terminaţi. Sunt revoltat de o astfel de idioţenie şi de o lipsa de responsabilitate. Să iasă urgent Guvernul să încerce să mai repare ceva, astfel toţi fermierii din ţară se vor revolta, suntem disperaţi şi suntem în stare să dăm foc. Ultimul vinovat este premierul, însă principalul vinovat este ministrul Agriculturii (Daniel Constantin - n.red.), care trebuie să-şi dea demisia”, a declarat fermierul Costel Caraş, la postul B1 TV.

Fermierul a subliniat că scandalurile din ultima vreme au blocat agricultura românească şi că, în doar o săptămână, importurile au crescut de 40 de ori.

“Pierderile zilnice sunt de zeci de milioane de euro, pierde absolut toată lumea, laboratoarele de procesare, comercianţii şi fermierii, dar se pierde şi TVA-ul corespunzător acestor produse”, a adăugat Costel Caraş.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), a acuzat Ministerul Agriculturii de lipsă de profesionalism, la acelaşi post de televiziune, indicându-l pe Daniel Constantin ca principalul vinovat al panicii care a cuprins populaţia.

“Problema este gravă pentru ca oamenii care vindeau laptele îl vindeau la un preţ scăzut şi abia îşi acopereau cheltuielile. Suntem în această situaţie pentru nişte indivizi care sunt numiţi politic şi nu sunt specialişti adevăraţi care să ţină la agricultura şi industria alimentară, ar trebui să vină să zică că e doar o suspiciune şi că laptele de pe raft e bun de consum. Nu trebuia să bage într-o groapă foarte adâncă producătorii, pentru ca ei nu merită”, a acuzat Frumosu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne