Cutiile negre ale avionului prăbuşit în Ucraina au ajuns în Marea Britanie

Cutiile negre ale avionului Malaysia Airlines doborât joia trecută în estul Ucrainei au ajuns în Marea Britanie, a informat miercuri comisia specială de investigaţii a guvernului ucrainean.
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
23.07.2014

Cutiile negre ale avionului Malaysia Airlines doborât joia trecută în estul Ucrainei au ajuns în Marea Britanie, a informat miercuri comisia specială de investigaţii a guvernului ucrainean.

"Cutiile negre ale avionului Boeing-777, al companiei Malaysia Airlines, au ajuns în Marea Britanie sub supervizarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO)", a anunţat comisia pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Cutiile negre ale avionului ce efectua zborul MH-17 ar fi fost predate iniţial anchetatorilor olandezi trimişi în Ucraina - Olanda fiind ţara cu cel mai mare număr de victime în tragedia aviatică din Ucraina - după care acestea ar fi ajuns la Farnborough, în Marea Britanie, unde experţii urmează să le decripteze şi să încerce să afle cauza exactă a prăbuşirii avionului.

Până ce cutiile negre vor dezvălui informaţii noi despre avionul prăbuşit cu 298 de persoane la bord, opinia cvasi-unanimă este că avionul a fost doborât de o rachetă trasă de separatiştii pro-ruşi.

Cea mai recentă opinie exprimată de Guvernul Statelor Unite este că forţele pro-Rusia au doborât avionul Malaysia Airlines „din greşeală”, cu o rachetă de provenienţă rusă SA-11, neobservând că este un zbor civil.

Această teorie este confirmată de înregistrări ale unor convorbiri telefonice purtate între doi separatişti ruşi la scurtă vreme după prăbuşirea avionului, în care cei doi se laudă că au doborât un avion de transport, recunoscând ulterior că ar fi putut să fi comis o eroare: „La dracu. Este aproape 100% sigur că avionul era civil”, exclama într-o înregistrare, declarată autentică de americani, unul din cei doi separatişti pro-ruşi înregistraţi.

Reamintim în context că, citând un oficial al serviciilor secrete SUA, Washington Post scria că Rusia a furnizat separatiştilor din estul Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene, dar le-a recuperat imediat după ce o astfel de rachetă a doborât joi avionul malaezian. Rusia neagă orice implicare în "incident".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor