Curtea Supremă a SUA respinge procesul privitor la alegerile americane, depus de statul Texas

Curtea Supremă a SUA (Mark Wilson/Getty Images)
Janita Kan
12.12.2020

Curtea Supremă a SUA a respins vineri cererea intentată de statul Texas care a contestat rezultatele alegerilor din 2020 în patru state cheie din SUA.

Într-o hotărâre, judecătorii au respins cererea Texasului de a da în judecată statele Pennsylvania, Georgia, Michigan şi Wisconsin, considerând că statul nu are statut juridic - sau capacitatea - de a judeca în temeiul Constituţiei, deoarece nu a arătat un interes valid de a interveni în modul în care alte state se ocupă de alegerile lor.

Statul Texas ceruse Curţii Supreme pe 7 decembrie permisiunea de a da în judecată cele patru state cheie, în încercarea de a proteja integritatea alegerilor din 2020.

„Texasul nu a demonstrat un interes recunoscut din punct de vedere juridic pentru modul în care un alt stat îşi desfăşoară alegerile”, arată hotărârea. „Toate celelalte moţiuni sunt respinse ca discutabile”.

Judecătorul Samuel Alito a emis o declaraţie separată pentru a spune că ar fi acceptat cererea Texasului de a acţiona în judecată, dar nu şi cererea preliminară, întrucât el consideră că instanţa supremă este obligată să ia în considerare orice caz care se încadrează în „jurisdicţia sa iniţială”, ceea ce înseamnă că instanţa are capacitatea de a audia un caz chiar dacă nu a trecut prin tribunale inferioare.

Procurorul general al statului Texas, Ken Paxton, şi echipa juridică a preşedintelui Donald Trump nu au răspuns imediat la cererea de comentarii a The Epoch Times.

Fostul primar din New York, Rudy Giuliani, care conduce echipa de avocaţi a campaniei Trump, a declarat pentru Newsmax că el consideră că decizia instanţei de respingere a cazului este o „greşeală teribilă”.

„Cea mai gravă parte a acestui lucru este, practic, că instanţa spune că vrea să rămână în afara acestui lucru şi ... nu vor să le acorde audierea, nu vor ca poporul american să audă faptele”, a continuat Giuliani.

El a adăugat că, din moment ce instanţa a respins cazul pe baza statutului legal, preşedintele şi unii dintre alegători ar putea introduce un alt caz în instanţele inferioare, invocând aceleaşi fapte.

„Aceste fapte vor rămâne în istorie dacă nu vor fi rezolvate. Trebuie să fie auzite, trebuie să fie difuzate şi cineva trebuie să ia o decizie şi să spună dacă este adevărat sau fals. Şi o instanţă va trebui să aibă curajul să ia această decizie ", a adăugat el.

Paxton a lansat o declaraţie la scurt timp după hotărâre, descriind decizia ca fiind „nefericită”.

„Este regretabil că instanţa supremă a decis să nu ia acest caz şi să stabilească constituţionalitatea eşecului acestor patru state de a respecta legea electorală federală şi de stat. Voi continua să apăr neobosit integritatea şi securitatea alegerilor noastre şi să îi trag la răspundere pe cei care abuzează legea electorală pentru câştiguri proprii”, a scris el.

Texasul a acuzat cele patru state de schimbarea regulilor electorale cu încălcarea Clauzei electorale a Constituţiei SUA, tratamentul inegal al alegătorilor şi provocarea de nereguli de vot prin relaxarea protecţiilor privind integritatea buletinului de vot în conformitate cu legislaţia statului, oferind posibilitatea de fraudare a votului.

Texas spera să obţină o declaraţie de la Curtea Supremă conform căreia cele patru state şi-au desfăşurat alegerile din 2020 încălcând Constituţia SUA. De asemenea, solicitase instanţei să interzică numărarea voturilor Colegiului Electoral exprimate de cele patru state. Pentru statele pârâte care au desemnat deja electori, cazul cerea judecătorilor să ordone parlamentelor statelor să ceară noi alegeri, conform Constituţiei SUA.

Mai mulţi procurori generali din statele pârâte au comentat favorabil hotărârea Curţii Supreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor