Curtea supremă a SUA deblochează certificarea alegerilor în Pennsylvania. Texasul depune o plângere împotriva alegerilor organizate de alte state americane

Curtea Supremă a SUA (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Zachary Stieber
09.12.2020

Curtea Supremă a SUA a respins, marţi, o plângere formulată de parlamentarii din Pennsylvania şi candidaţii care contestă rezultatele alegerilor în SUA.

În hotărârea tribunalului (pdf), instanţa supremă americană a respins cererea care solicită instanţei să împiedice statul să ia măsuri suplimentare pentru a certifica rezultatele alegerilor din 2020.

Cazul s-a centrat în jurul unei legislaţii a statului Pennsylvania care a ridicat cerinţa ca persoanele care votează prin poştă să prezinte un motiv pentru care nu pot vota personal. Reclamanţii au susţinut că a fost pusă în aplicare ilegal şi a intrat în conflict cu Constituţia statului.

Un judecător din Pennsylvania a declarat luna trecută că reclamanţii vor reuşi - şi au blocat certificarea alegerilor, dar Curtea Supremă din Pennsylvania a respins ordinul câteva zile mai târziu, trimiţând confruntarea în faţa Curţii Supreme a SUA.

Marţi, avocaţii care reprezentau administraţia guvernatorului democrat Tom Wolf au cerut Curţii Supreme să respingă procesul.

„Nicio instanţă nu a emis vreodată un ordin care anulează certificarea de către guvernator a rezultatelor alegerilor prezidenţiale”, au adăugat avocaţii, argumentând că ar putea crea un precedent pentru „invalidarea judiciară” a alegerilor prezidenţiale.

Judecătorul Samuel Alito de la Curtea Supremă, nominalizat de George W. Bush, a fost responsabil de caz. Hotărârea completă a instanţei prevedea: „Cererea de măsură preventivă prezentată judecătorului Alito şi trimisă de acesta către Curte este respinsă”.

Decizia a venit la câteva ore după ce statul Texas a depus o cerere direct la Curtea Supremă, susţinând că Pennsylvania, Georgia, Michigan şi Wisconsin au modificat neconstituţional legile electorale, au tratat alegătorii inegal şi au declanşat nereguli de vot semnificative prin relaxarea măsurilor de integritate a votului.

„Statele au încălcat statutele adoptate de legislativul ales în mod corespunzător, încălcând astfel Constituţia. Ignorând atât legislaţia de stat, cât şi cea federală, aceste state nu numai că au afectat integritatea votului propriilor cetăţeni, ci şi al celor din Texas şi din oricare alt stat care a organizat alegeri legale. Eşecul lor de a respecta statul de drept aruncă îndoială asupra rezultatului alegerilor per total. Cerem Curţii Supreme să intervină pentru a corecta această eroare uriaşă”, a declarat procurorul general din Texas, Ken Paxton, într-o declaraţie.

Oficialii statelor pârâte au contestat contestaţia.

Într-o declaraţie trimisă prin e-mail, procurorul general adjunct al statului Georgia, Jordan Fuchs, a declarat: „Acuzaţiile din proces sunt false şi iresponsabile. Statul Texas susţine că există 80.000 de semnături falsificate pe buletinele de vot ale absenţilor, în Georgia, dar nu prezintă nicio persoană căreia i s-a întâmplat acest lucru. Pentru că nu s-a întâmplat".

Procurorul general din Michigan, Dana Nessel, a numit moţiunea depusă de texani „o reclamaţie, nu o pledoarie legală serioasă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor