Curtea de Conturi Europeană - Sistemul actual de finanţare a bugetului UE este lipsit de transparenţă

Epoch Times România
18.04.2012

Sistemul actual de finanţare a bugetului UE este „complex şi lipsit de transparenţă”, se arată într-un aviz al Curţii Europene de Conturi privind propunerile CE de modificare a acestui sistem.

La 9 noiembrie 2011, Comisia Europeană a prezentat o serie de propuneri privind o decizie a Consiliului şi patru regulamente ale Consiliului, referitoare la sistemul de resurse proprii pentru perioada 2014-2020. Comisia propune cinci modificări semnificative în ceea ce priveşte modul în care urmează să fie finanţat bugetul Uniunii Europene în următorul exerciţiu bugetar: eliminarea actualei resurse proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată, introducerea unei categorii noi de resurse provenite din încasările din TVA ale statelor membre, introducerea unei categorii noi de resurse provenite din încasările statelor membre din taxa propusă pe tranzacţiile financiare (TTF), reformarea mecanismelor de corecţie şi reducerea procentului din resursele proprii tradiţionale reţinut de statele membre pentru a-şi acoperi costurile de colectare.

Curtea de Conturi remarcă faptul că propunerea de eliminare a actualei resurse proprii bazate pe TVA răspunde la problema deficienţelor identificate de Parlament şi de Consiliu, precum şi de Curte într-o serie de avize anterioare.

Totodată, Curtea consideră că noua resursă proprie propusă bazată pe TVA va continua să fie complexă, dar în mai mică măsură decât cea existentă deja. Este important să se definească în mod clar cerinţele legate de controlul exercitat de Comisie şi de accesul acesteia.

Utilizarea TTF ca resursă proprie depinde de introducerea acestei taxe în toate statele membre ale UE. Este greu de prezis care va fi suma finală a resurselor proprii care poate fi colectată din această sursă, apreciază Curtea.

Corecţiile propuse sub forma unor sume forfetare pentru patru state membre - Germania, Olanda, Marea Britanie şi Suedia - constituie o modalitate mai simplă decât sistemul actual, dar există în continuare dezavantaje.

Curtea face observaţia că este în continuare neclară corelaţia dintre cota de reţinere şi costurile de colectare a resurselor proprii tradiţionale.

Resursa proprie bazată pe venitul naţional brut nu este modificată de propunerile Comisiei. Curtea remarcă totuşi că, aşa cum s-a întâmplat atât în actuala perioadă de finanţare, cât şi în cea anterioară, Comisia face referire la măsuri care trebuie luate în cazul unor ”modificări semnificative ale VNB”, dar nu a definit ceea ce constituie ”modificare semnificativă”.

Curtea de Conturi apreciază că impactul global al modificărilor propuse de Comisie va consta în transformarea compoziţiei resurselor, precum şi în modificarea cotei plătite de fiecare stat membru la bugetul UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor