Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul în anulare al lui Vlad Filat

Repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunţarea deciziei instanţei europene ar fi scutit R. Moldova de o nouă condamnare la CEDO, afirmă avocatul fostului premier.
Vlad Filat, fostul lider PLDM
Vlad Filat, fostul lider PLDM (stiri24.md)

Colegiul Penal al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a respins marţi cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier al Republicii Moldova Vlad Filat.

La 14 septembrie, Igor Popa a depus o cerere de recurs în anulare (o cale extraordinară de atac) în dosarul lui Vlad Filat cerând repetat CSJ casarea hotărârilor instanţelor naţionale, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri prin care fostul prim-ministru să fie achitat şi eliberat din detenţie remediindu-se astfel abuzurile şi încălcările admise la judecarea cauzei în instanţele naţionale.

Potrivit cererii de recurs, Igor Popa a evidenţiat mai multe vicii fundamentale care ar fi dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat. Avocatul a invocat lipsa publicităţii şedinţelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătoreşti etc.

Potrivit avocatului, repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunţarea deciziei instanţei europene ar fi scutit R. Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). ”Este regretabil faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces transparent, iar instanţele de judecată din Republica Moldova au admis ilegalităţi pe bandă rulantă. Cei care au comis ilegalităţi în instrumentarea acestui dosar vor purta răspunderea pentru faptele lor.”

Menţionăm că în anul 2015, fostul premier a mai depus o plângere la CEDO care vizează încălcarea condiţiilor de detenţie din Penitenciarul 13, reţinerea şi arestarea ilegală.

Vlad Filat a fost condamnat de către instanţele naţionale la 9 ani de închisoare, pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, dosar penal intentat în baza unui autodenunţ al controversatului om de afaceri Ilan Şor, în care acesta recunoştea că i-a oferit fostului premier bani şi cadouri în valoare de 250 milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Filat pledează nevinovat şi susţine că este victima răzbunării politice a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe