Cursuri de bogăţie la universitatea lui Donald Trump
alte articole
Nu doar pe malurile Dâmboviţei apar universităţi private care funcţionează fără a fi autorizate ci se întâmplă chiar şi la americani. Magnatul american Donald Trup a fost dat în judecată sub acuzaţia ca universitatea pe care a fondat-o "a funcţionat fără licenţă şi i-a înşelat pe studenţii americani."
Trump University a fost fondată în anul 2005, ca parte a Organizaţiei Trump. În 2010, după ce Departamentul pentru Educaţie al Statului New York a avertizat că numele companiei "induce în eroare şi este chiar ilegal", instituţia şi-a schimbat numele în "Trump Entrepreneur Iniţiative."
"Trump Entrepreneur Iniţiative" oferă cursuri on-line în domeniul imobiliar, de managementul activelor, antreprenoriat şi "crearea de bogăţie" iar taxele percepute cursanţilor erau cuprinse între 1.500 şi 35.000 dolari. "Trump Entrepreneur" nu are acreditare pentru a funcţiona ca universitate sau colegiu şi nu oferă diplome sau grade universitare. În 2011, biroul Procurorului General al Statului New York a declanşat investigaţii legate de activitatea Universităţii Trump, pentru "practici ilegale de business". Pe 24 August 2013, Procurorul General a acţionat în instanţa Universitatea Trump.
Dacă va fi găsit vinovat, Donald Trump şi Trump Organization vor fi pasibili de daune în valoare de 40 de milioane de dolari pentru "înşelarea" studenţiilor instituţiei de învăţământ.
Conform Procurorului General, peste 5.000 de americani au fost atraşi de "falsele promisiuni" ale magnatului şi au urmat cursurile universităţii sale neacreditate în perioada 2005 - 2011, plătind 40 de milioane de dolari pentru a asista la cursuri care nu au fost încununate de diplomă sau recunoaştere legală. Dacă Trump pierde procesul, ar putea fi obligat să restituie toţi aceşti bani.
Eric T. Schneiderman, procurorul general al statului New York a declarat domnul Trump apărut în diverse reclame pentru a face "promisiuni false" ce au convins mai mult de 5.000 de oameni din întreaga ţară, să cheltuie zeci de mii de dolari pe care nu şi-i permiteau pentru lecţii de care nu au beneficiat."
În reclamele sale, declara procurorul Schneiderman, Trump a afirmat că a selectat personal instructori care îi înveţe pe elevi"o metodă sistematică de a investi în domeniul imobiliar". Dar, conform procuraturii, Trump nu a angajat nici măcar un singur instructor cu o astfel de specializare şi nu a creat o astfel de programă pentru nici unul dintre cursurile lui."
"Nimeni, indiferent de cât de bogat sau faimos este, nu are dreptul să îi înşele pe New York-ezii care muncesc din greu" a declarat Procurorul statului New York. "Oricine care face asta trebuie să se aştepte să fie tras la răspundere".
Procuratura a demarat investigaţiile asupra "universităţii" Trump în mai 2011, după ce zeci de oameni au înaintat autorităţilor din New York, Texas, Florida şi Illinois plângeri despre instituţia fondată de Trump, care îşi atrăgea viitorii studenţi cu promisiunea unui seminar gratuit de 90 de minute despre investiţiile în domeniul imobiliar. Seminarul gratuit, se afirmă în rechizitoriului procuraturii ", servea drept "pitch de vânzări/reclamă" pentru un seminar de trei zile, al cărui preţ se ridica la 1.495 dolari." Seminarul de trei zile era, la rândul său, doar un preambul către aşa-numitele programe de mentorat personal “Trump Elite”, pentru care studenţii erau taxaţi cu 35.000 dolari.
Sâmbătă seara, unul dintre avocaţii lui Trump, a infirmat acuzaţiile aduse clientului său şi a declarat că şcoala a primit 11.000 de evaluări din partea foştilor cursanţi, 98% dintre aceştia declarându-se "extrem de mulţumiţi."
George Sorial, un alt avocat al magnatului, a declarat că procesul este "motivat politic". El a afirmat că procurorul general al New Yorkului, Eric Schneiderman i-a cerut lui Donald Trump şi familiei sale contribuţii pentru campania sa şi s-a "înfuriat" când a fost refuzat. "Acest lucru echivalează cu o extorcare de fonduri", a spus Sorial.
Conform topului Forbes al miliardarilor lumii, Donald Trump se situează pe poziţia 488, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari americani. Dacă pierde procesul, îşi va putea permite cele 40 de milioane de dolari. Însă până ca instanţa să se pronunţe, procesul s-a mutat pe Twitter, unde, magnatul cunoscut pentru ieşirile sale explozive şi adesea hilare şi criticile la adresa preşedintelui Obama îl acuză pe procuror de vânătoare de vrăjitoare, numindu-l "stupid" şi "ineficient".