Curs BNR: Moneda naţională s-a depreciat miercuri la 4,4463 lei/euro, nou minim istoric pentru leu
Banca Naţională a României a afişat miercuri un curs de referinţă de 4,4463 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda naţională, cu 0,12% mai mare faţă de şedinţa precedentă, iar dolarul american a crescut în raport cu moneda naţională, ajungând la 3,4987 lei/dolar.
Aceasta este cea de-a patra zi consecutivă în care leul atinge un nou minim istoric. Marţi, cursul BNR atingea 4,4411 lei/euro.
Pentru dolarul american, BNR a afişat un curs de referinţă de 3,4987 lei/dolar, cu 1,19% mai mare faţă de nivelul de 3,4576 lei/dolar din şedinţa anterioară
Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au crescut faţă de şedinţa precedentă.
Astfel, BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,64% pe an, faţă de 4,34% în şedinţa precedentă, în timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a urcat la 5,14% pe an, de la 4,84% în şedinţa anterioară.
Premierul Victor Ponta a spus marţi că toate statele vecine suferă de deprecierea monedei naţionale, dar că în România "toate lucrurile sunt stabile, sunt sub control", iar el personal e liniştit.
"M-am uitat azi de dimineaţă, mi-a adus ministrul de Finanţe, toate aceste variaţii de curs sunt aproape egale şi în ceea ce priveşte ţările din zonă, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, suntem toţi într-un fel sau altul un pic afectaţi, dar în România repet toate lucrurile sunt stabile, sunt sub control. Eu am foarte mare încredere că în această colaborare, BNR-Ministerul de Finanţe, rezultatele sunt cele bune", a declarat Ponta, la plecarea din ministerul Economiei.
Theodor Stolojan crede însă că "principala cauză pentru deprecierea accentuată a leului din aceste zile este incertitudinea provocată de schimbarea guvernului" acesta adaugând că unica soluţie pentru menţinerea credibilităţii economice este refacerea bugetului pe anul 2012.
"În aceste zile, populaţia şi firmele sunt îngrijorate de ştirile cu privire la stagnarea economcă din zona euro şi la reducerea prognozei de creştere din România, precum şi la deprecierea leului în raport cu euro şi cu alte valute, respectiv la scăderea puterii de cumpărare a leului. Îngrijorarea este reală deoarece, pe de o parte, populaţia şi firmele au credite în valută şi venituri în lei şi, prin urmare, va creşte riscul de intrare a acestora în incapacitate de plată . Pe de altă parte, oamenii vor plăti mai mult pentru combustibili, medicamente din import şi pentru alte produse din import sau din ţară, dar cu preţuri care se măresc, atunci când leul se depreciază", spune eurodeputatul PDL, într-o declaraţie acordată în exclusivitate NewsIn.