Cumpărăturile lui Horea Uioreanu: bec pentru verificarea banilor primiţi ca mită

Horea Uioreanu.
Horea Uioreanu. (Epoch Times România)

Din bani pe care i-a luat ca mită, pe lângă faptul că şi-a plătit rate la bănci şi şi-a cumpărat perne, covoraşe electrice şi covoraşe pentru cabana sa, pişcoturi, şampanie etc. preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi-a achiziţionat şi un bec special pentru „a verifica dacă banii primiţi sunt marcaţi cu inscripţia mită."

Din motivarea arestării preventive a lui Uioreanu, citată de Adevărul, reiese că preşedintele CJ Cluj ţinea o evidenţă strictă, în excel, a banilor intraţi şi cheltuiţi. Analizând "ieşirile", magistraţii au constatat că „în afara unor cheltuieli mărunte, gen pişcoturi şi şampanie, banii erau folosiţi în proporţie covârşitoare în interes personal. De apreciat este faptul că banii au fost administraţi cu grijă, fiecare sumă a fost consemnată cu atenţie, iar „becul” cumpărat cu scopul de a se verifica dacă banii primiţi sunt marcaţi cu inscripţia „mită” au fost trecuţi la capitolul cheltuieli, fără a se apela la banii publici.”, arată magistraţii Curţii de Apel Cluj.

În motivare se explică şi de ce preşedintele CJ Cluj a considerat indispensabilă achiziţionarea unui bec pentru verificarea banilor. Conform magistraţilor, un martor ar fi declarat că, în toamna lui 2012, un director al firmei Diferit SRL, i-a lăsat secretarei lui Uioreanu un plic maro în care se afla suma de 45.000 de lei.

Când Uioreanu a revenit în birou, şi-a întrebat secreatara ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum aceasta nu a putut răspunde, preşedintele i-a solicitat să deschidă plicul. S-a constatat că în plic se afla suma de 45.000 de lei. Uioreanu i-ar fi cerut martorului, care intrase şi el în birou, să verifice de unde sunt banii.

Pentru că nu avea datele necesare şi secretara nu a ştiut să îl lămurească cu nimic, respectivul a luat decizia de a cumpăra un bec cu ultraviolete pentru a verifica banii. După ce a constatat că totul este în regulă, martorul l-a asigurat pe Uioreanu că banii nu sunt marcaţi. Două zile mai târziu, respectivul martor a aflat că "numitul Cecan Eugen, director la C.N.A.D.R., i-a cerut omului de afaceri ce deţine firma Diferit să aducă preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj suma de 10.000 euro sau echivalentul în lei în regim de urgenţă, banii fiind necesari preşedintelui”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne