Cum va fi vremea până pe 27 august
Administraţia Naţională de Meteorologie a prezentat o prognoză a vremii, pe regiuni, până pe 27 august, şi care a fost realizată pe baza datelor primite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
În Banat, temperaturile medii vor fi în creştere uşoară de la o zi la alta, iar în intervalul 17 – 20 august se vor menţine constante la valori de aproximativ 29…30 grade C ziua şi 15 grade C noaptea. După 20 august, temperaturile vor marca o creştere, vremea devenind călduroasă, caniculară chiar în jurul datei de 24 august, când se vor atinge 35 grade C. În ultima parte a intervalului, se va manifesta o tendinţă de scădere a temperaturii, cu 2-3 grade.
În Crişana, temperaturile vor creşte în primele zile ale intervalului, iar apoi, între 17 şi 20 august, se vor menţine apropiate de cele normale pentru această dată. Între 20 şi 24 august, se va încălzi, ajungându-se la caniculă, şi abia în ultimele zile ale perioadei de prognoză se va produce o uşoară răcire, spre valori medii de aproximativ 31 grade C ziua şi 17 grade C noaptea.
Probabilitatea de ploi se va menţine scăzută în cea mai mare parte a perioadei de prognoză şi doar izolat şi trecător vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată.
În Transilvania, temperaturile medii vor creşte uşor, iar după 20 august, se va ajunge la 30-31 grade C, iar vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru ultima decadă a lunii august.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi scăzută şi doar izolat şi trecător vor cădea ploi slabe, de scurtă durată, posibil însoţite de descărcări electrice.
În Maramureş, temperaturile vor creşte între 14 şi 17 august, apoi se vor menţine la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei până pe 19 august, după care vor creşte până la 32-33 grade C în jurul datei de 24 august, după care tendinţa va fi de uşoară scădere.
Probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de descărcări electrice va fi mai mare în primele două zile ale intervalului de prognoză şi din nou în jurul datei de 19 august. În rest, doar cu totul izolat şi trecător sunt posibil ploi de scurtă durată, slabe cantitativ.
În Moldova, la început, temperaturile minime se vor menţine constante la valori relativ scăzute, în timp ce maximele vor creşte uşor de la o zi la alta, iar după 17 august vremea va deveni mai caldă decât în mod normal pentru ultima decadă a lunii august, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge 32 grade C.
Probabilitatea pentru precipitaţii importante cantitativ va fi scăzută în cea mai mare parte a intervalului, dar în primele zile şi din nou în jurul datei de 19 august, pe arii relativ restrânse vor fi vor fi ploi de scurtă durată.
În Dobrogea, temperaturile vor creşte după 20 august, iar după data de 22 august şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, va urma o nouă perioadă de staţionare la valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 30 grade C şi ale celor minime de 19 grade C.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine foarte scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.
În Muntenia, se vor înregistra temperaturi de 28-29 grade C până pe data de 20 august, după care vor creşte până la 34 grade C în intervalul 22 – 27 august, când vremea va deveni călduroasă.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.
În Oltenia, temperaturile vor creşte până pe 22 august, de la maxime de 28 grade C la începutul intervalului, până la 34 grade C între 22 şi 27 august, când vremea va deveni călduroasă. Minimele nocturne se vor situa între 14 grade C, la începutul perioadei de prognoză, şi 18 grade C la sfârşitul acesteia.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine foarte scăzută pe tot parcursul perioadei de prognoză.
La munte, temperaturile vor creşte ajungând la valori de 20-22 grade C în intervalul 22 – 27 august. Mediile minimelor nocturne vor fi şi ele în creştere, de la valori de 5…6 grade C la începutul intervalului de prognoză, până la aproximativ 12 grade C la sfârşit.
Probabilitatea de apariţie a averselor se va menţine scăzută şi doar izolat şi trecător vor cădea ploi slabe, de scurtă durată, posibil însoţite de descărcări electrice.