Cum salvăm votul românilor din străinătate

Doar 3.613 români din străinătate s-au înscris până acum în Registrul electoral, dintre care 2.913 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 700 pentru înfiinţarea de secţii de votare, avertizează ONG-urile membre ale campaniei Politică fără bariere.
Matei Dobrovie
01.08.2016

Dat fiind că cele 700 de persoane care au cerut înfiinţarea de noi secţii de votare nu provin din aceleaşi localităţi, iar o secţie se poate înfiinţa doar dacă există minim 100 de cereri dintr-o zonă geografică, este posibil ca aceste secţii să nu se înfiinţeze, se arată într-un comunicat remis redacţiei Epoch Times.

Guvernul României a anunţat că va iniţia un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a modifica legile privind alegerile parlamentare şi votul prin corespondenţă, acte normative care au fost promulgate în 2015. Modificarea este necesară şi va fi pusă în dezbatere publică, dar arată în acelaşi timp faptul că legile trecute prin Parlament fără a exista o dezbatere publică necesită modificări substanţiale şi confirmă că au fost prost scrise şi adoptate fără o examinare atentă.

Organizaţiile membre ale campaniei Politică fără Bariere au atras atenţia în repetate rânduri, prin poziţii publice sau rapoarte, asupra riscurilor care afectează votul în străinătate, în forma actuală. Adevăratele motive pentru care foarte puţini cetăţeni s-au înscris în Registrul electoral sunt în viziunea acestora legate de următoarele fapte:

● Legea condiţionează înscrierea în Registrul electoral de existenţa documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine; o mare parte a românilor aflaţi la muncă în statele Uniunii Europene nu deţin un asemenea document.

● Termenul până la care se pot face înscrieri în Registrul electoral (trei luni înainte de alegeri) este excesiv de apropiat, suprapunându-se cu perioada de vacanţe. În plus, el nu este încă precizat cu o dată concretă (30 august, 6 septembrie sau alta).

● Cea mai mare parte a studenţilor români care studiază în străinătate vor avea o adresă în ţara respectivă abia după încheierea perioadei de înscriere, care este diferită pentru fiecare ţară şi care, în cele mai multe cazuri, este după luna septembrie.

● Procedurile birocratice - conform reglementărilor actuale, cetăţenii interesaţi trebuie să depună un plic la poştă pentru a se înscrie pentru votul prin corespondenţă, procedură care ar trebui simplificată prin posibilitatea de a se înscrie on-line. Comisia Electorală din Republica Moldova foloseşte un astfel de sistem pentru preînregistrarea alegătorilor

De asemenea, membrii PfB consideră că trebuie depuse eforturi suplimentare pentru informarea cetăţenilor români din străinătate cu privire la posibilităţile de exprimare a votului şi la procedurile ce trebuie îndeplinite. Acest lucru va creşte încrederea cetăţenilor in procesul electoral, esenţială pentru desfăşurarea în condiţii optime a votului în străinătate (în secţii sau prin corespondenţă).

”Aceste motive ne fac să fim sceptici faţă de eficacitatea modificării prin ordonanţă de urgenţă a legii. Se impun modificări de substanţă ale Legii 208/2015 privind alegerile parlamentare şi ale Legii 288/2015 privind votul prin corespondenţă. Ne exprimăm disponibilitatea de a dialoga cu Guvernul şi cu forţele politice interesate pentru elaborarea cât mai rapidă a unui proiect legislativ, care să poată fi adoptat în Parlament, suficient de bine gândit încât să nu mai necesite cârpeli ulterioare în regim de urgenţă”, concluzionează comunicatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor