Cum să faci faţă când întâlneşti oameni furioşi - Partea I
alte articole
Să faci faţă întâlnirilor cu oamenii furioşi din societatea noastră începe să devină o adevărată provocare. Sunt zile în care pare că suntem înconjuraţi de furie din toate părţile, atât acasă cât şi la muncă, pe şosele şi la evenimente sportive. Sunt momente în care este uşor să te laşi prins într-o spirală de schimburi de replici furioase care, de cele mai mai multe ori, enervează pe toată lumea şi nu aduce nimic productiv în acea comunicare sau vreo rezolvare a unei probleme anume.
În cele ce urmează ne vom arunca privirea asupra unor modalităţi practice prin care putem face faţă atunci când întâlnim două tipuri de oameni furioşi:
- Persoane explozive care ar putea reprezenta un pericol;
- Persoanele care sunt mai mereu furioase şi arţăgoase.
Partea I – acele persoane explozive care ar putea reprezenta un pericol
1. Evită să răspunzi în acelaşi mod. Ostilitatea generează mai multă ostilitate
Oferă-le un răspuns care nu este ostil pentru a dezamorsa situaţiile în care oamenii se comportă într-un mod agresiv cu tine. Un exemplu clasic pe care l-am întâlnit foarte des în timp ce conduceam prin Bucureşti, este atunci când anumiţi conducători auto mai imprudenţi sau chiar agresivi incomodează alţi participanţi la trafic şi dintr-odată doi dintre ei escaladează într-un comportament agresiv, în timp ce reacţionează la manevrele, cuvintele şi gesturile celuilalt.
Aminteşte-ţi mereu că în aceste situaţii ostile sau în altele similare, şi tu îţi aduci contribuţia într-un fel sau altul prin decizia ta de a răspunde în acelaşi mod sau nu.
2. Ia în serios faptul că persoana din faţa ta este nervoasă
Ascultă ceea ce are de spus. Dacă alegi să o ignori sau să-i minimizezi sentimentele, rişti ca tocmai acest lucru să-i amplifice furia. Există multe poveşti nespuse din firme în care au loc incidente agresive verbal şi care ar fi putut fi evitate dacă supervizorii sau managerii ar fi ascultat cu empatie angajaţii nemulţumiţi, în loc să răspundă într-un mod rece prin care arătau că nu le pasă.
3. Evită să intri într-o dispută cu cineva aflat sub influenţa substanţelor nocive
Când cineva este beat sau poate chiar a consumat altceva, nu prea este loc de discuţii în care vrei să repari o relaţie sau alte probleme. Există un procent foarte mare de conflicte care apar între două persoane atunci când este alcoolul implicat şi care nu se termină prea bine. Alcoolul distorsionează modul de gândire, scade inhibiţiile şi atunci poţi spune lucruri pe care în mod normal nu le-ai spune, şi de asemenea îţi diminuează abilitatea de a fi rezonabil.
4. Caută să răspunzi emoţiilor pe care le exprimă şi nu la ceea ce spune
Încearcă să asculţi şi să răspunzi înţelesului mai profund din spatele cuvintelor pe care le spune în timp ce persoana este nervoasă. De obicei acolo se află durere sau suferinţă. Foloseşte formulări precum: “Îmi dau seama de ce te simţi aşa”, “Văd că eşti foarte furios în acest moment”, “Mulţi oameni se simt aşa cum te simţi şi tu în acest moment”.
5. Când eşti la volan evită să ai contact vizual cu un şofer agresiv
Contactul vizual este semnalul secret din lumea animală pentru a începe lupta şi de cele mai multe ori va amplifica lucrurile. Doar evită şoferii agresivi şi dă-te din calea lor.
6. Lasă persoana agresivă să se mişte liber
Să nu le stai niciodată în cale sau să le blochezi accesul pentru că s-ar putea să ajungi într-o situaţie periculoasă. Evită să insişti ca problema să fie rezolvată “în acest moment” atunci când poţi observa clar că cealaltă persoană se află într-o stare de agitaţie.
7. Evită să intri în defensivă atacând înapoi
Se întâmplă ca de cele mai multe ori când intri în defensivă, furia să se amplifice. Întotdeauna există un moment mai târziu când îţi poţi prezenta părerea, aşa cum vezi tu lucrurile, însă nu atunci când partenerul tău nu te poate auzi datorită faptului că este într-o stare de furie.
8. Nu încerca niciodată să rezolvi o problemă emoţională folosind argumente logice
Atunci când încerci să calmezi o persoană nervoasă cu foarte multe “dovezi justificate”, care scot în evidenţă ce gândire eronată are sau ce greşeli de logică a făcut, sau din ce cauză nu ar trebui să se simtă în modul în care se simt şi de ce ar trebui să se simtă diferit, de cele mai multe ori, dacă nu chiar de fiecare dată, acest lucru înrăutăţeşte situaţia.
Aici se încheie partea I a acestui articol. În partea a II-a vom discuta despre modul în care poţi face faţă unei persoane care este mai mereu furioasă şi arţăgoasă.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com