Cum s-ar putea învinge virusul HIV?

Celulele stem modificate genetic pot căuta şi distruge celulele infectate cu HIV din organism, susţin oamenii de ştiinţă.
Celule stem embrionare văzute la microscop. (MAURICIO LIMA / AFP / Getty Images)
Valentina Stratulat
15.04.2012

Celulele stem modificate genetic pot căuta şi distruge celulele infectate cu HIV din organism, susţin oamenii de ştiinţă.

Potrivit unui studiu s-a demonstrat că utilizarea celulelor stem modificate genetic, care pot da naştere unor celule imunitare capabile să lupte împotriva virusului HIV, reprezintă o metodă eficientă care nu deteriorează ţesutul sănătos.

Anterior, în cercetările lor, oamenii de ştiinţă au identificat molecula cunoscută sub numele de receptor de celule T, care ghidează celulele T spre recunoaşterea şi distrugerea celulelor infectate cu HIV. Celulele T ajută la combaterea infecţiilor (limfocite T citotoxice CD8) de la un individ infectat cu virusul HIV.

Acum, în studiul actual, cercetătorii de la Universitatea din California au modificat în mod similar celule stem din sângele uman şi au descoperit că acestea pot forma celule T mature care au capacitatea de a ataca virusul HIV în ţesuturile unde acesta se multiplică.

Precizăm că procesul a fost realizat prin utilizarea unui model surogat, utilizând şoareci umanizaţi (care au gene şi ţesuturi transferate de la om), la care infecţia HIV evoluează în aproape acelaşi mod ca la oameni.

Potrivit Publika.TV, în urma cercetărilor s-a stabilit ferm că genetic, Celulele T au fost capabile de a se dezvolta şi a migra la organele afectate pentru a lupta împotriva infecţiilor. "Noi credem că acesta este un prim pas în dezvoltarea unei abordări mai agresive în corectarea defectelor de la nivelul răspunsurilor date de celulele T, care permit virusului Hiv să persiste", a declarat Scott G. Kitchen, coordonatorul studiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor