Cum răspunde Ponta acuzaţiilor de implicare în traficul de influenţă din megadosarul Microsoft

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Aflat în cursa pentru Cotroceni, premierul Victor Ponta a primit marţi o gravă lovitură de imagine. Presa a dezvăluit că numele său apare în megadosarul de corupţie Microsoft, după cum reiese din declaraţia unui martor audiat de procurorii DNA care a descris presupusa filieră responsabilă de faptele de trafic de influenţă şi luare de mită în ceea ce priveşte cumpărarea licenţelor. Premierul neagă însă că ar fi implicat şi respinge afirmaţiile făcute de martor.

Potrivit declaraţiei unui denunţător din dosar, în 2004, Claudiu Florica (fostul şef al Fujitsu România) s-a întâlnit cu Victor Ponta care era la acel moment şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine pe acesta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei. Astfel, acesta dorea să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florica în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD.

În schimbul acestei susţineri din partea lui Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare pe baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată.

Întrebat de presă dacă îl cunoaşte totuşi pe Claudiu Florică, Ponta a evitat un răspuns direct, susţinând că nu ştie cine este în acest dosar şi că ştie foarte multe persoane din România, motiv pentru care nu vrea să spună dacă da sau nu, pentru că nu vrea să încurce lucrurile. "Dacă mă întreabă cineva ceva concret...cred că cunosc jumătate din populaţia României", a replicat acesta.

"M-am informat şi lucrurile stau în felul următor: în primul rând, niciodată, în niciun fel, nu am avut în atribuţiile mele ceva legat de contracte, în general, nu doar despre licenţe. Corpul de control al primului-ministru nu a făcut niciodată niciun control legat de licenţe. În 2004, nu mai eram şeful Corpului de control, din 11 martie am devenit ministru pentru Aquis Comunitar, deci nu aveam nicio legătură cu controlul. TSD nu a avut niciodată personalitate juridică şi a fost inaugurat în 2002, nu în 2004. Ca să subsumez, nu pot să mă supăr pe nimeni, că înţeleg că cel care a zis acele lucruri nu există sau nu are nume, pot să spun un singur lucru: mâine, dacă mă cheamă cineva, vreo instituţie a statului, DNA sau oricine altcineva, mă duc cu mare plăcere ca să explic asta. Dacă m-ar fi întrebat cineva sau se uita în Monitorul Oficial, să vadă că în 2004 nu mai eram şef al Corpului de Control, se pierdea o ştire frumoasă în această seară", a declarat Victor Ponta, citat de b1.ro.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit vineri scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme ca să obţină contracte cu statul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne