Macovei îi cere lui Băsescu organizarea unui referendum pe tema imunităţii parlamentarilor, miniştrilor şi preşedintelui

Monica Macovei
Monica Macovei (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale, i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, organizarea unui referendum naţional, odată cu cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe tema imunităţii parlamentarilor, foştilor sau actualilor miniştri, precum şi a şefului statului.

Fostul ministru al Justiţiei a evidenţiat că ancheta realizată de DNA în dosarul Microsoft, în care 9 foşti miniştri din partide diferite, în patru guvernări diferite, au împărţit comisioane de milioane de euro, ne arată că infracţiunile de corupţie nu au culoare politică.

"Corupţia ucide. Ne ucide copiii şi fizic şi intelectual. Recent un copil a murit în Vâlcea căzând în fosa septică a şcolii. Iar copiii au început anul şcolar fără manuale, pentru prima dată după război. Şi în timpul războiului aveau manuale copiii de clasa I şi a II-a. Şi asta în condiţiile în care politicienii cheltuie miliarde de euro pentru alte lucruri, iar noi plătim taxe pentru educaţie", a declarat Monica Macovei.

"Corupţia nu are culoare politică. Oamenii pe care îi vedeţi în fiecare seară certându-se la televizor sunt aceiaşi care îşi împart mita în spatele cortinei. În condiţiile în care copiii noştri nu au manuale şcolare la început de an, şcolile în care învaţă sunt insalubre şi nesigure, clasa politică fură milioane de euro din taxele pe care noi le plătim pentru educaţie. Este dovada blatului de 25 din ani între toţi politicienii care se prezintă ca fiind cinstiţi în faţa românilor şi care se acuză unii pe alţii că fură, când de fapt ei fură împreună", a adăugat europarlamentarul.

Totodată, Monica Macovei a felicitat DNA pentru ca, şi prin această anchetă imparţială, DNA a dat dovadă că este o instituţie solidă şi profesionistă.

"Am creat DNA în 2005 şi avem astăzi încă o dovadă ca eforturile de a construi instituţii puternice care să se lupte cu corupţia politicienilor, indiferent de partid, dau roade", a adăugat aceasta.

Monica Macovei a argumentat că de-a lungul timpului, din cauză că parlamentarii au respins prin vot solicitări ale procurorilor de începere a urmăririi penale în cazul unor miniştri-parlamentari sau pentru reţinerea unor parlamentari, Parlamentul României a devenit "un adăpost pentru hoţi, corupţi şi persoane cu probleme penale".

Fostul ministru al Justiţiei i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să ceară organizarea unui referendum naţional cu o singură întrebare: "Sunteţi de acord ca parlamentarii, miniştrii - foşti sau actuali - şi Preşedintele României să nu mai beneficieze de nicio formă de imunitate, cu excepţia opiniilor politice?".

"Sondajele arată ca niciun candidat nu va lua un număr de voturi egal cu 50% plus unu din numărul total de alegători, aşadar este certă organizarea unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României. Un buletin de vot în plus la scrutinul din 16 noiembrie 2014 nu va creşte semnificativ costurile de organizare a scrutinului, dar românii vor avea posibilitatea să îşi exprime direct voinţa în legătură cu acest subiect de interes naţional", a declarat Monica Macovei, adăugând că subiectul "imunităţii parlamentare" trebuie tranşat de către români printr-o consultare populară.

Macovei propune ca referendumul să fie organizat odată cu cel de-al doilea tur alegerilor prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne