Cum "luptă" România cu inundaţiile mortale - şase milioane € pentru un site-fantomă

În România, mor cei mai mulţi cetăţeni din Uniunea Europeană din cauza inundaţiilor, iar statul a cheltuit aproape şase milioane de euro pe un proiect care include un site-fantomă şi studii menite să combată dezastrele, relatează Context.ro.
Inundaţiile ameninţă peste o jumătate de milion de români şi 13% din suprafaţa ţării, în timp ce autorităţile au mai cheltuit un milion de euro pe o platformă online care, în prezent, este nefuncţională.
Potrivit publicaţiei citate, deşi România avea la dispoziţie 340 de milioane de euro din fonduri europene, statul nu a reuşit să repare digurile şi barajele care ar trebui să oprească furia apelor.
Un sistem de apărare care „nu este complet funcţional”
România a cheltuit aproape şase milioane de euro pe studii şi o platformă online menite să limiteze efectele dezastrelor naturale, printr-o mai bună pregătire. Proiectul, numit RO-Risk, a fost gestionat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi a inclus elaborarea unor scenarii privind riscurile, inclusiv cele de inundaţii.
Totuşi, Curtea de Conturi (în 2023) şi Banca Mondială (în 2024) au constatat că România „are un sistem de apărare împotriva inundaţiilor care nu este complet funcţional”, din cauza resurselor financiare şi umane insuficiente. Aceste deficienţe au dus la „întreţinerea necorespunzătoare a infrastructurii existente de apărare împotriva inundaţiilor”.
Deşi platforma RO-Risk este inactivă de doi ani, ea figurează în continuare în Strategia Naţională de reducere a riscurilor de dezastre 2024–2035, aprobată în iulie 2024. Din această strategie reiese că, în perioada 2014–2021, România a investit 15 miliarde de euro din fonduri naţionale şi 1,5 miliarde de euro din fonduri europene pentru prevenirea şi gestionarea dezastrelor.
Platforma RO-Risk, considerată piesa centrală a proiectului, a înghiţit o mare parte din buget şi este una dintre investiţiile-cheie ale autorităţilor în domeniul prevenirii riscurilor. Cu toate acestea, ea este inactivă din 2022.
RO-Risk este unul dintre proiectele statului care ar fi contribuit la adaptarea climatică şi a devenit relevant în contextul inundaţiilor din ultimele săptămâni. Cele mai mari proiecte de reducere a riscurilor de inundaţii sunt cele derulate prin PNRR, pe Componenta 1 – Managementul Apei. Este vorba de proiecte realizate pe adaptare climatică despre care s-a discutat foarte puţin până acum.
Articolul integral poate fi citit aici.