Cum fac echipă somnul şi microbii intestinali pentru a crea sănătate sau boală

Un somn bun ajută de multe ori la menţinerea unui corp sănătos (The Epoch Times)
Amy Denney
12.11.2024

Mecanismele somnului rămân oarecum misterioase. Cu toate acestea, ştim că somnul este cheia creşterii, a dezvoltării şi a procesului de eliminare a toxinelor din creier.

Cu toate acestea, un somn bun nu este uşor de obţinut pentru toată lumea. Din diverse motive, adormirea şi menţinerea somnului noapte de noapte pot fi dificile pentru unii adulţi şi copii.

Cercetările privind microbiomul intestinal ar putea oferi o perspectivă asupra motivului. Somnul şi microbiomul intestinal - bacteriile, ciupercile şi alte microorganisme din intestine - sunt legate într-o relaţie bidirecţională cauză-efect. Microbii intestinali sănătoşi ne pot ajuta să ne odihnim mai profund şi mai mult, în timp ce un microbiom nesănătos este asociat cu un somn slab.

Legătura dintre somn şi intestin presupune că o serie de probleme de sănătate ar putea fi abordate din ambele părţi. Acest lucru ar putea fi deosebit de important pentru bebeluşii cu colici care au probleme în adoptarea unor obiceiuri de somn mai bune sau pentru oricine are nevoie de o abordare nouă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea somnului.

Microbii valoroşi

Microbiomul nostru intestinal începe să se formeze din microbii pe care ni-i transmit mamele noastre. Bebeluşii sunt acoperiţi cu bacterii şi alţi microbi prin intermediul naşterii vaginale. Alăptarea este, de asemenea, benefică pentru dezvoltarea microbiomului sugarului.

De asemenea, mamele pot expune bebeluşii la agenţi patogeni sau la un dezechilibru între microbii buni şi cei răi. Bebeluşii pot avea, de asemenea, deficienţe ale microbiomului. Două cauze frecvente ale deficienţelor sunt naşterea prin cezariană şi expunerea timpurie la antibiotice.

Un studiu efectuat pe 162 de sugari sănătoşi, publicat în Progress in Neurobiology, a confirmat existenţa unei legături între somn şi intestin şi faptul că aceasta este implicată în dezvoltarea motorie şi personal-socială a bebeluşului. Momentul în care un copil se rostogoleşte, se târăşte, merge, zâmbeşte, recunoaşte feţele şi copiază comportamentul este afectat de legătura dintre somn şi microbii intestinali. Cu alte cuvinte, somnul insuficient perturbă microbiomul intestinal, crescând astfel riscul de întârzieri în dezvoltare.

„Cele mai semnificative asociaţii între obiceiurile de somn, microbiotă intestinală şi rezultatele comportamentale au fost găsite la vârstă de 3 luni, identificând potenţial o perioadă sensibilă timpurie pentru funcţionalitatea ulterioară a ritmului de somn şi a echilibrului microbian intestinal”, au scris autorii, menţionând că ajutarea renormalizării microbilor intestinali sau a tiparelor de somn ar putea ajuta la prevenirea întârzierilor şi tulburărilor de dezvoltare.

„Deoarece multe boli ale adulţilor îşi au originea în copilăria timpurie, valorificarea factorilor de protecţie ai somnului adecvat şi a microbiotei intestinale adecvate vârstei în copilărie ar putea constitui un factor de promovare a sănătăţii pe întreaga durată a vieţii umane”, au scris aceştia.

Mersul la culcare devreme generează o sănătate intestinală mai bună

Copiii cu un somn mai bun se bucură de o stare generală de bine mai bună, deşi alte activităţi sănătoase pot contribui la facilitarea unor programe de somn mai bune, spun experţii.

Copiii cu un program de somn constant, în special cu o oră de culcare timpurie, tind să aibă o floră intestinală mai sănătoasă într-un studiu publicat în Nature în octombrie. Studiul a examinat flora intestinală a 88 de copii, împreună cu jurnalele de somn ţinute de părinţi.

Cei care mergeau la culcare înainte de oră 21:30 prezentau diferenţe semnificative în speciile de bacterii intestinale, inclusiv microbi mai diverşi şi mai benefici care au fost corelaţi cu sănătatea. Una dintre aceste bacterii, Akkermansia muciniphila (A. muciniphila), are un rol indirect în eliminarea celulelor deteriorate şi îmbunătăţirea cogniţiei.

A. muciniphila poate, de asemenea, să stimuleze imunitatea şi să amelioreze simptomele asociate cu obezitatea, diabetul, boala inflamatorie intestinală, cancerul şi afecţiunile neuropsihiatrice. Aceste afecţiuni pot face somnul mai dificil.

În general, 57% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani nu se culcă la o oră constantă, conform datelor colectate de National Survey of Children's Health. Minorităţile rasiale şi etnice sunt deosebit de afectate.

Potrivit autorilor studiului Nature, problemele de somn ale copiilor pot fi abordate prin alimentaţie, exerciţii fizice, acupunctură şi terapie cognitiv-comportamentală. Aceştia speră ca informaţiile lor să poată conduce la noi medicamente pentru copiii cu tulburări de somn.

Rolul sistemului nervos

Copiii care se culcă devreme tind, de asemenea, să aibă un sistem nervos autonom mai bine reglat, care este asociat cu un microbiom mai sănătos, a declarat Dr. Armen Nikogosian, medic internist şi specialist în medicină funcţională, pentru The Epoch Times.

Sistemul nostru nervos autonom ne menţine corpul în funcţiune chiar şi în timpul somnului, reglând procese corporale precum ritmul cardiac, tensiunea arterială, respiraţia şi digestia. Tulburările sistemului nervos autonom pot fi cauzate de bacterii, viruşi, medicamente, boli subiacente şi genetică.

Sistemul nervos autonom are două componente: cea simpatică, care pregăteşte organismul să facă faţă situaţiilor de urgenţă stresante de tip flight or fight, şi cea parasimpatică, care restabileşte homeostazia cu o frecvenţă cardiacă în repaus şi o respiraţie mai lentă. Sistemul nostru nervos ar trebui să funcţioneze în principal în parasimpatic.

„Are un sens total pentru mine”, a spus Nikogosian despre legătura dintre somn şi intestin. El a adăugat că un copil sau un adult cu un tonus parasimpatic mai bun ar avea „un somn mai calm, mai concentrat, mai odihnitor”.

El a spus: „Aş putea vedea acest tip de pacienţi mergând la culcare mai devreme”.

Echilibrarea intestinelor

Cu toate acestea, poate fi un pic dificil să te confrunţi cu bebeluşi agitat care nu par să poată adormi. Acesta a fost cazul primului născut al lui Cheryl Sew Hoy, care, de asemenea, se lupta cu o serie de afecţiuni.

„Primul semn au fost problemele de somn. Nu reuşea niciodată să doarmă mai mult de 30 de minute”, a declarat Sew Hoy pentru The Epoch Times. „De asemenea, avea foarte multe colici, plângea foarte mult, iar apoi, la şase luni, când a început să mănânce alimente solide, a făcut eczemă”.

Frecventă la sugari, eczema apare adesea sub formă de pete de piele uscate, cu umflături şi mâncărimi şi poate fi legată de alergii. Fiica lui Sew Hoy a continuat să aibă o alergie la susan şi, în cele din urmă, a dezvoltat intoleranţă la gluten şi lactate.

Ea a crezut că aceste probleme erau probabil legate de microbiomul intestinal al fiicei sale. Când Sew Hoy a aflat că bebeluşul ei era în poziţia în fund şi că ar putea fi nevoie să nască prin cezariană, a petrecut ore întregi studiind impactul pe care l-ar putea avea acest lucru.

Copiii născuţi pe cale chirurgicală nu primesc la fel de multe bacterii benefice, inclusiv Bifidobacterium, ca bebeluşii născuţi pe cale vaginală. Acest lucru poate face ca bebeluşii născuţi prin cezariană să fie mai vulnerabili la boli, potrivit cercetării.

Cu toate acestea, au trecut câţiva ani până când Sew Hoy a descoperit că poate testa scaunul fiicei sale pentru a vedea ce microbi îi lipsesc. Restaurarea acestora i-a ameliorat alergiile.

Un antreprenor premiat, Sew Hoy a continuat să lanseze Tiny Health, o afacere menită să stimuleze sănătatea microbiană a unui copil în primele 1 000 de zile. Compania oferă testarea microbiomului intestinal şi vaginal, care poate asigura că femeile transmit bebeluşilor microbii potriviţi, precum şi consiliere pentru corectarea oricăror dezechilibre la mame şi copii.

Tiny Health a lucrat cu mai mult de 30.000 de familii din 2022. Datele companiei (care nu revizuite de colegi) arată că doar aproximativ 30 la sută dintre copiii născuţi pe cale vaginală au o semnătură microbiomatică comparabilă cu cea a unui copil născut prin cezariană, a declarat Sew Hoy.

Abordarea obiceiurilor de somn

Abordarea obiceiurilor de somn devreme în viaţă poate fi, de asemenea, benefică. Dr. Sally Ibrahim, specialist în somn şi profesor asociat la Case Western Reserve University School of Medicine, a declarat pentru The Epoch Times că tot mai mulţi copii ajung în cabinetul său.

Adesea, somnul nu este singura problemă cu care se confruntă copiii. Mulţi dintre pacienţii ei tineri au fost diagnosticaţi cu autism, deficit de atenţie, hiperactivitate sau tulburări de dispoziţie.

„La vârsta adultă, ei continuă să aibă probleme cu tulburări de somn de tot felul”, a spus ea.

Există practici, a spus Ibrahim, care pot ajuta la promovarea unui somn mai bun:

  • Ţineţi un jurnal al somnului - Luaţi notiţe despre somnul dumneavoastră, inclusiv ora la care vă culcaţi, orice probleme pe care le aveţi la adormire şi la ce ore vă treziţi. Căutaţi tendinţe care ar putea indica un moment mai bun pentru a merge la culcare sau circumstanţe care dezvăluie când este mai probabil să aveţi probleme sau să vă odihniţi mai bine. Părinţii pot ţine, de asemenea, un jurnal pentru copiii lor.
  • Examinaţi dieta - Evitaţi să mâncaţi chiar înainte de culcare şi luaţi în considerare renunţarea la cofeină în familie. Cofeina poate provoca nelinişte în timpul nopţii.
  • Adoptaţi o rutină de culcare scurtă, consecventă şi liniştită - Includeţi igiena dinţilor, îmbrăcarea în pijama, o carte şi lumină slabă. O rutină „scurtă şi drăguţă” indică corpului ora de culcare - esenţială pentru copii şi adulţi.
  • Deconectaţi de la ecrane sau modificaţi obiceiurile electronice - Închideţi toate ecranele cu cel puţin o oră înainte de culcare şi nu le duceţi în dormitor. Acestea fiind spuse, Ibrahim recunoaşte că o astfel de măsură drastică ar putea însemna „război” pentru unii părinţi. Un compromis bun ar putea fi utilizarea ecranelor strict pentru o aplicaţie care este calmantă, pasivă sau chiar legată de somn.

„Dacă nu altceva, regularitatea este super-cheie”, a spus ea. „Părinţii vor spune 'las totul baltă în weekend'. Nu puteţi face asta. Dacă doriţi cu adevărat să ajutaţi la problemele de somn, trebuie să fiţi consecvenţi în această privinţă - chiar şi în weekend. Este atât de important”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor