Cum ar vrea şeful SIE să-şi “albească” doctoratul în instanţă [Anchetă G4Media şi Edupedu]

Gabriel Vlase (şef SIE), (Captura)
Andrei Popescu
01.04.2025

În luna februarie, directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Gabriel Vlase, a dat în judecată Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) într-o speţă legată de lucrarea sa de doctorat. Conform unui răspuns oficial al Ministerului, prin această acţiune, Vlase “solicită verificarea de către instanţă a procedurii administrative a titlului de doctor” pe care l-a obţinut, în 2010, din partea Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul”, arată o anchetă comună G4Media.ro şi Edupedu.ro.

Legat de teza lui Vlase au apărut, până în prezent, două investigaţii de presă care arătau că acesta ar fi plagiat, dar Comisia de Etică a clasat acuzaţiile, cel mai recent în decembrie 2024.

Potrivit celor două publicaţii citate, Vlase a recunoscut de fiecare dată abaterile. Şeful SIE nu a putut fi contactat, Biroul de Presă al instituţiei transmiţând că dosarul reprezintă o chestiune personală a acestuia, ”promovat în exercitarea unor drepturi şi interese legitime proprii”.

Vlase a depus acţiunea pe 20 februarie 2025, la Curtea de Apel Bucureşti, obiectul fiind “obligaţia de a face”, iar pârât – Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Primul termen al dosarului a fost stabilit pentru data de 22 mai 2025.

Din anchetă reiese faptul că momentul intentării procesului se leagă de două evenimente care au avut loc în partea a doua a anului 2024 şi au pornit de la teza de doctorat cu titlul “Studiu cu privire la o strategie de Securitate modernă pentru Europa de Sud-Est” pe care Vlase a susţinut-o, în 2010, la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” din subordinea Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor