Cum ar trebui indexate salariile bugetarilor, în viziunea lui Ponta
alte articole
Bugetarii nu ar mai trebui să primească toţi, pe viitor, aceleaşi majorări de salarii, ci indexarea să se realizeze diferenţiat, pe categorii de venituri şi profesii, a declarat premierul Victor Ponta. Măsura ar trebui luată pentru că, în caz contrar, se va mări decalajul între salariaţi.
"Dacă reuşim, mai ales lucrurile astea de început, bune, să se confirme, eu nu sunt de părere că ar trebui să mai mărim salarii la bugetari egale la toată lumea. Sunt bugetari cărora nu mai trebuie să le indexăm nimic. Vă spun unde ar trebui să fie: în continuare cred că salarizarea în educaţie şi sănătate este mult prea mică în raport cu toate celelalte instituţii. Cu cât indexăm la fel, de fapt mărim decalajul, că unuia care are 70 de milioane îi mai dau 7 milioane cu 10%. Unuia care are 10 milioane, îi mai dau... ", a declarat Ponta, la RTV.
Premierul Ponta a mai propus aplicarea unei taxe de solidaritate pentru bugetarii care au salarii mai mari de 1.000 de euro lunar, iar la nivelul USL s-a discutat despre posibilitatea ca taxa respectivă să se aplice în cazul tuturor românilor care obţin venituri şi nu numai în cazul celor care sunt angajaţi la stat.
Impozitarea suplimentară a salariilor mari ale angajaţilor la stat, măsură propusă de premierul Ponta, este susţinută de preşedintele Băsescu.
"Dacă Ponta poate, eu îl susţin. Ce ştim că se întâmplă în regiile statului, în instituţii care ţin de autoritatea statului, care au înţeles că, dacă sunt autofinanţate sau regii autonome, îşi pot permite orice legat de banul public, pentru că banii regiilor şi ai companiilor de stat sunt bani publici... Voi susţine, numai să-şi rezolve ei problema în interiorul alianţei, că, dacă şi-o rezolvă, eu nu voi fi omul care să spună "Nu-i corect". Mai ales în perioade dificile, dacă discutăm de echitate, echitatea o propovăduiesc şi popularii, şi socialiştii în Uniunea Europeană", a precizat recent şeful statului.
Băsescu nu este de acord ca unii bugetari să aibă salarii de 40.000 de euro pe lună, iar alţii să câştige numai 700 de lei. Impozitarea salariilor mari nu ar trebui aplicată însă şi la companiile private.