Cum ar putea fi plătită taxa pe autostradă

Şoferii care vor circula pe autostrăzile din România vor avea la dispoziţie mai multe metode pentru a plăti taxa care urmează să fie introdusă. Ei vor putea alege varianta electronică, folosind telefonul mobil sau un cod de bare care va fi amplasat pe geam sau vor cumpăra o vinietă, după cum a precizat ministrul delegat Dan Şova.
Autostrada Soarelui, ambuteiaj pe pod (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
13.05.2013

Şoferii care vor circula pe autostrăzile din România vor avea la dispoziţie mai multe metode pentru a plăti taxa care urmează să fie introdusă. Ei vor putea alege varianta electronică, folosind telefonul mobil sau un cod de bare care va fi amplasat pe geam sau vor cumpăra o vinietă, după cum a precizat ministrul delegat Dan Şova.

Cei care vor alege să folosească un cod de bare afişat în parbriz vor fi taxaţi în momentul în care camera video de pe autostradă îl vede şi dă comandă pentru a se retrage contravaloarea taxei din contul şoferului.

"Sunt mai multe posibilităţi. O să fie şi taxă electronică, cu telefonul mobil, o să fie şi cu un cod de bare pe geam, cine circulă mai mult, eventual, o să fie şi cu posibilitatea să-ţi cumperi vinietă de la benzinărie şi să ţi-o pui în geam, o să fie mai multe mecanisme", a afirmat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, la Pro TV.

Autorităţile nu au în plan introducerea sistemului cu bariere pentru că s-ar crea aglomeraţie, iar sistemul nu este agreat nici de firmele interesate de construirea de autostrăzi.

Cât este valoarea estimată a taxei

Pentru tronsoanele de autostradă Comarnic - Braşov şi Craiova - Piteşti, precum şi centura sud a Bucureştiului, taxa se va aplica după intrarea lor în exploatare.

Încă nu s-a stabilit taxa pe care o vor achita şoferii pentru a putea folosi autostrăzile, însă valoarea estimativă se situează în jurul a trei euro pentru 100 km.

"În mod normal, noi ar trebui să dăm în concesiune, ca să scăpăm de cheltuielile de la buget, adică să-i dai omului să o exploateze, să ia taxa pe ea şi să o întreţină, să o reabiliteze, ar trebui să dăm toate autostrăzile. Acum, când dăm centura Sud, vom da în concesiune de la Piteşti până la Constanţa. Cei care construiesc centura Sud vor avea de la Piteşti până la Constanţa în concesiune, să le întreţină, să le exploateze", a precizat ministrul.

Cei mai mulţi bani vor fi percepuţi de la şoferii care conduc maşini mari, cum ar fi TIR-urile şi alte autovehicule cu care se face transport de mărfuri.

"Când faci un asemenea contract, porneşti de la o ipoteză simplă. Faci un model financiar, care are la bază un studiu de trafic, şi spui "trec atâtea maşini, cu taxa respectivă". Cele mai multe taxe, pe toate autostrăzile din lumea asta, şi la noi va fi la fel, se colectează de la maşinile comerciale, adică de la tiruri, camioane şi microbuze. Niciodată nu faci un model financiar la o autostradă pe autoturisme, pentru că ele plătesc taxe mici. Pe Autostrada Soarelui, de exemplu, intră cetăţeanul român de trei ori pe an, vara când se duce la mare. Ea se poate sprijini numai pe transportul de marfă ca încasare continuă şi aşa va fi peste tot. Craiova - Piteşti, de exemplu, e pe zona industrială, este clar, se face tocmai ca să poată ajunge toată industria din sudul ţării în port la Constanţa, deci va avea trafic. Faci modelul financiar pe taxe, şi spui "Noi evaluăm că se va încasa atât" şi se face un model de risc după aia. Vine banca şi spune "Bun, dar s-ar putea să nu încasezi atât şi luăm risc 40%. Cine-l acoperă?". Păi îl acoperă statul prin plata de disponibilitate. Dacă respectivul care administrează ia mai mult decât este prevăzut - şi el trebuie să ia o sumă fixă, nu poate lua mai mult - diferenţa o dă statului", a adăugat ministrul.

Ce planuri are Şova cu autostrăzile

În cursul anului 2013 vor fi inauguraţi 142 de kilometri de autostradă, a anunţat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, duminică, la protv. În afară de aceştia, până în 2016, vor mai fi gata tronsoanele de autostradă Comarnic - Braşov, Craiova - Piteşti şi centura de sud a Capitalei.

"Sunt trei proiecte de concesiune: Comarnic - Braşov, centura Sud şi Craiova - Piteşti, toate sunt în derulare. Centura Sud şi Comarnic - Braşov au aceleaşi termene, sunt în derulare în acelaşi timp, iar Craiova - Piteşti este întârziată cu două luni faţă de ele. Noi am spus că desemnăm câştigătorul în octombrie la Comarnic, în noiembrie la centura Sud şi în decembrie la Craiova - Piteşti. Toate ar trebui să se termine - cea care poate dura cel mai mult tot Comarnic - Braşov rămâne, pentru că celelalte două sunt în câmpie - până la alegerile din 2016", a declarat ministrul.

Pentru realizarea tronsonului Comarnic - Braşov, au depus oferte: compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor şi Impregilo - Salini.

Pentru construirea autostrăzii Craiova - Piteşti, s-au înscris: un consorţiu românesc format din companiile Spedition UMB şi Tehnostrade şi asocierile străine Obrascon Huarte Lain - OHL ZS din Spania, China Communications Construction Company - Dogus Insaat Ve Ticaret (Turcia) - Egis Projects (Franţa), Strabag (Austria) - Vinci (Franţa) - Aktor (Grecia) şi Impregilo - Salini din Italia.

Firmele Strabag, Vinci, Aktor şi Astaldi (străine) şi Tehnostrade, Spedition UMB şi Euro Construct Trading'98 (româneşti) s-au arătat interesate să realizeze autostrada de centură sud a municipiului Bucureşti şi să se ocupe de operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti-Constanţa şi a Autostrăzii Bucureşti-Piteşti.

Construirea tronsonului Craiova - Piteşti, cu o lungime de 121 km, se estimează că va costa aproximativ 600-700 milioane euro, iar restul până la 1,7 miliarde de euro va reprezenta cheltuiala cu operarea pe următorii 26 de ani, întreţinere şi reabilitări.

"Licitaţia începe de la acel preţ şi se negociază în jos, nu în sus. Să ştiţi că aceste cifre nu numai că sunt aprobate prin indicatori tehnico-economici, deci făcute de către specialişti, dar ele trebuie să treacă şi două examene foarte importante. Este examenul Eurostat, la Comisia Europeană, şi este examenul băncii care finanţează. Banca nu finanţează o ficţiune", a precizat ministrul.

Au început negocierile

Negocierile pentru încheierea contractului de construire a autostrăzii Comarnic - Braşov au început pe 8 mai, după cum a anunţat premierul Victor Ponta, după ce a discutat cu ministrul Dan Şova.

"Domnul Şova m-a înştiinţat că practic de mâine (8 mai - n.r.) încep negocierile care trebuie să finalizeze contractul pentru Comarnic - Braşov. La fel, suntem în fază avansată cu centura Sud a Bucureştiului şi cu autostrada Piteşti - Craiova. Deci, partea de infrastructură categoric trebuie îmbunătăţită", a precizat premierul.

O companie din China şi trei asocieri de firme au transmis oferte pentru proiectarea, construcţia, finanţarea şi operarea tronsonului Comarnic-Braşov. Două dintre companiile care s-au mai implicat în acest proiect, dar s-au retras, Vinci şi Aktor, s-au arătat interesate de continuarea lucrării. Până în prezent au mai fost două încercări de a construi tronsonul de autostradă, dar fără succes. În urmă cu trei ani, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia) a renunţat la contract pe motiv că statul român nu a acceptat anumite clauze.

Tronsonul Comarnic-Braşov, cu o lungime de 55 de kilometri, ar fi trebuit să fie gata în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor