Cum amână Parlamentul deciziile ANI şi DNA

Comisiile Juridice din Parlament au blocat în ultimul an tot mai multe solicitări de luarea a unei decizii trimise de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Discursul premierului Victor Ponta la tribuna parlamentului (Epoch Times România)
P. P.
21.10.2014

Comisiile Juridice din Parlament au blocat în ultimul an tot mai multe solicitări de luarea a unei decizii trimise de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), relatează Ştiripesurse.

Printre procedeele folosite de Comisia Juridică din Senat pentru amânarea luării unei decizii se numără unele dintre cele mai banale motive şi se abuzează intenţionat de fisurile procedurale ale Parlamentului.

De exemplu, în cazul foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, anchetaţi în dosarul Microsoft, luarea unei decizii în cazul începerii urmăririi penale s-a amânat pe motiv că paginile dosarului nu erau numerotate. Mai mult, senatorii au cerut reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să numeroteze paginile şi să arate cine este responsabil în cazul în care copiile documentelor n-ar fi în conformitate cu realitatea. Măsurile senatorilor s-au soldat, în cazul celor doi, cu amânarea luării unei decizii pentru o perioadă de peste două săptămâni.

Un caz similar s-a înregistrat marţi, în cadrul Comisiei Juridice de la Camera Deputaţilor, care ar fi trebuit să ia o decizie privind arestarea preventivă a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor.

Din cauza prezenţei limitate pe parcursul campaniei electorale, cvorumul în şedinţele Camerei Deputaţilor poate deveni greu de întrunit în formulă completă, astfel că demisia lui Hrebenciuc aşteaptă după ce va supusă plenului.

Totuşi, procedeele uzitate de parlamentari pentru a se proteja sunt numeroase. În cazul lui Hrebenciuc şi al lui Adam, decizia privind arestarea este amânată deoarece Opoziţia a solicitat desfăşurarea unei dezbateri privind arestarea celor doi deputaţi, adăugând şi că nu s-a luat încă act de demisia lui Hrebenciuc.

În schimb, puterea s-a folosit de o altă motivaţie, la fel de inutilă. A apreciat că solicitarea trimisă pe numele celor doi deputaţi nu poarte fi dezbătută din cauza faptului că Hrebenciuc a demisionat din Parlament. În aceste condiţii, procurorii sunt îndemnaţi să formuleze o nouă cerere care să-l includă numai pe deputatul Ioan Adam.

Pe lângă cele mai recente solicitări formulate de DNA, cererile ANI vizavi de parlamentarii Akos Mora şi Ştefan Stoica, ce sunt evaluaţi drept incompatibili, suferă amânări chiar mai mari.

În cazurile celor doi, ANI beneficiază de deciziile definitive ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), totuşi Parlamentul şi Comisiile Juridice au amânat semnificativ introducerea cazurilor pe ordinea de zi a şedinţelor.

După aşteptări prelungite, comisiile juridice au predat un raport pentru cazurile celor doi, aşa că a venit rândul plenului să amâne înaintarea procesului legislativ.

În acest fel, Mora şi Stoica îşi exercită în continuarea mandatele, încasând beneficiile salariale, după mai bine de un an de când instanţa a constatat starea de incompatibilitate a celor doi.

Încercând că deblocheze procedura legislativă, ANI a trimis o serie de scrisori oficiale preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe care îl somează să implementeze de urgenţă decizia instanţei în cazul senatorului Akos Mora.

Ca urmare, ANI i-a înştiinţat printr-o scrisoare formală pe liderii din Parlament că pentru întârzierea ulterioară a procedurilor pot fi sancţionaţi contravenţional şi penal, ajungându-se chiar la demararea unei anchete penale în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor