Victor Ponta: Domnul Hrebenciuc a demisionat ca să protejeze PSD şi pe mine

Palatul Parlamentului, Conferinţa internaţională _ Jurisdicţia Constituţională după 20 de ani de la căderea cortinei comuniste . În imagine, Victor Ponata, declaraţii de presă
Palatul Parlamentului, Conferinţa internaţională _ Jurisdicţia Constituţională după 20 de ani de la căderea cortinei comuniste . În imagine, Victor Ponata, declaraţii de presă (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că, prin demisia din Parlament, deputatul Viorel Hrebenciuc a făcut un gest prin care protejează PSD şi pe candidatul partidului în alegerile prezidenţiale de atacurile electorale.

"Domnul Hrebenciuc, dincolo de acuzaţii în justiţie, şi-a dat seama foarte clar că este folosit în aceste zile din campania electorală de către adversarii politici şi a făcut un gest prin care mă protejează şi pe mine, şi PSD, şi Parlamentul de atacurile electorale", a declarat prezidentiabilul PSD Victor Ponta într-o declaraţie acordată presei la Măgurele, adaugand că justiţia nu va fi niciodată blocată de către PSD sau de către Parlament.

"Justiţia nu va fi în niciun fel niciodată blocată de către partid sau de către Parlament, fiecare şi toţi membrii PSD trebuie să se ducă să colaboreze şi să spună ce ştiu, să-şi dovedească nevinovăţia, dacă sunt nevinovaţi, sau să plătească, dacă sunt vinovaţi", a mai declarat liderul PSD.

Întrebat despre afirmaţiile deputatului PSD Sebastian Ghiţă, potrivit căruia Viorel Hrebenciuc ar urma să fie suspendat din PSD, premierul a precizat că Ghiţă vorbeşte în nume propriu: "Domnul Sebastian Ghiţă vorbeşte în numele lui, nu în numele PSD şi nici al meu. Nu are nicio calitate să vorbească în numele meu sau al PSD", a mai spus Ponta.

Amintim că Viorel Hrebenciuc, deputatul PSD "folosit in campania electorală de către adversarii politici" este urmarit penal in trei dosare.

Cel mai recent dintre acestea îl implică şi pe Dan Şova, fost ministru al Transporturilor şi prieten al premierului. Cei doi ai fi complotat, potrivit DNA, pentru iniţierea unei legi privind amnistierea şi graţierea faptelor comise de anumite categorii de persoane, precum liderii de sindicat şi partid. Pentru că un astfel de proiect erau greu de initiat de catre Parlament, cei doi si-au propus sa-l coopteze in plan pe ministrul Justiţiei. In context, Dan Sova i-a explicat lui Hrebenciuc că premierul nu l-a putut pune pe el ca ministru al Justiţiei, dat fiind că are dosar:

"Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta." i-ar fi spus Şova lui Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc este implicat şi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, dosar în care este urmărit penal şi socrul lui Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu.

Dan Sova si Ilie Sârbu nu şi-au anunţat până acum decizia de a demisiona, pentru a proteja imaginea lui Ponta şi a partidului.

În ceea ce priveşte afirmaţia premierului conform căreia Justiţia nu va fi niciodată blocată de Parlament, reamintim că astăzi, membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor au amânat luarea unei decizii referitor la cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive în cazul deputatului PSD Ioan Adam, cercetat de procurorii anticorupţie în dosarul retrocedărilor de păduri, alaturi de Hrebenciuc şi Ilie Sârbu.

Deputaţii jurişti au explicat că nu au timp să citească dosarul trimis de DNA.