Cum a fost sărbătorită Ziua Naţională la Arcul de Triumf.

Principala manifestare organizată de 1 Decembrie va fi parada de la Arcul de Triumf din Capitală, la care vor participa peste 1.500 de militari şi va fi adusă tehnică militară de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, SRI şi Serviciul de Protecţie şi Pază.
Steagul României. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
01.12.2012

La festivităţi au sosit: foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, premierul Victor Ponta, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ambasadorul SUA, Mark Gittenstein şi mulţi alţii.

Peste 15.000 de persoane s-au strâns în zona Arcului de Triumf pentru a asista la paradă.

***

Principala manifestare organizată de 1 Decembrie va fi parada de la Arcul de Triumf din Capitală, la care vor participa peste 1.500 de militari şi va fi adusă tehnică militară de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, SRI şi Serviciul de Protecţie şi Pază.

MApN va fi cea mai bine reprezentată instituţie la eveniment, iar spectatorii vor putea vedea tehnica de luptă a tuturor categoriilor de forţe, inclusiv aeronave de luptă şi transport. În premieră, va fi prezentată publicului maşina blindată de tip MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), folosită în Afganistan de militarii români.

Parada va începe cu intonarea imnului naţional, iar în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".

Preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat prezenţa la festivitate începând cu ora 11, când va depune o coroană de flori.

Cine va defila

Generalul-maior Nicolaie Dohotariu, comandantul Diviziei 1 Infanterie "Dacica", va conduce parada de la Arcul de Triumf, iar primii care vor defila vor fi militarii de la detaşamentul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" şi Batalionului 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", din Brigada 1 Mecanizată "Argedava".

Vor urma primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan - Batalionului 30 Vânători de Munte "Dragoslavele" şi reprezentanţii Brigăzii de Informaţii Militare "Mareşal Alexandru Averescu", după care este rândul unui detaşament de poliţie militară.

Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene va fi prezentat publicului, apoi va participa la paradă Detaşamentul Forţelor Aeriene Române, urmat de Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale şi soldaţi şi gradaţi profesionişti de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti de la Batalionul 307 Infanterie Marină.

După defilarea instituţiilor militare de învăţământ, vor urma reprezentanţii forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor: Detaşamentul de acţiuni speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Detaşamentul reprezentativ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, constituit din echipaje de servanţi pompieri, echipaje S.M.U.R.D., echipaje de salvatori de la înălţime, echipaje de intervenţie pirotehnică şi echipaje de intervenţie la urgenţe chimice, radiologice sau nucleare.

Forţele Aeriene vor trece pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol - HAWK, iar Forţele Navale vor fi reprezentate de două ambarcaţiuni ZODIAC, cu echipaje formate din militari ai Centrului 39 Scafandri.

Detaşamentul Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informaţii va fi şi el prezent la manifestare, după care vor urma cei din aviaţie, cu două formaţii de aeronave militare.

Prima formaţie va fi compusă din trei elicoptere IAR-330 Puma, condusă de comandantul Flotilei 90 Transport Aerian, generalul de flotilă aeriană Ion Cristinel, iar a doua formaţie va fi alcătuită din trei aeronave de transport din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian – o aeronavă C-130 Hercules şi două aeronave C-27J Spartan, condusă de căpitan-comandorul Marian Dinescu.

Parada va fi survolată de două formaţii de avioane de vânătoare MiG-21 Lancer din dotarea Flotilei 90 Aeriene.

Vor mai defila blocul de paradă al tehnicii militare, urmat de tehnica din dotarea Forţelor Terestre - cinci transportoare de trupe PIRANHA, vehiculele de luptă tip HMMWV şi cinci vehicule blindate URO VAMTAC.

Oamenii prezenţi în Piaţa Arcul de Triumf vor vedea autostaţiile radio Harris/Chevrolet, autospecialele de intervenţie EOD, vehicule blindate, specializate în executarea misiunilor specifice privind detecţia, neutralizarea şi distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi a dispozitivelor explozive improvizate.

Forţele Aeriene vor trece pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol - HAWK, iar Forţele Navale vor fi reprezentate de două ambarcaţiuni ZODIAC, cu echipaje formate din militari ai Centrului 39 Scafandri.

La paradă vor mai lua parte reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu o formaţie compusă din trei elicoptere, blocul de paradă al tehnicii MAI - nouă motociclete, marca BMW ale Poliţiei Rutiere, o autospecială Lotus Evora S şi autovehiculul Porche 911 Turbo, folosit pentru misiuni de patrulare şi de intervenţie rapidă pe autostrăzi şi drumuri naţionale, autoturisme BMW – 330 – XD utilizate, în special, la însoţirea coloanelor oficiale şi autospeciala Jaguar, recent intrată în dotarea Poliţiei Rutiere.

Serviciul Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), principala formaţiune de intervenţie a Poliţiei Române, va defila după MAI, urmat de parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române, deschisă de motociclete, urmate de o autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT.

Poliţia de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei şi a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti vor urma la defilare.

La final, va avea loc defilarea drapelelor de epocă, pe care sunt montate elemente ale unor drapele purtate în luptele din toamna anului 1916 şi vara lui 1917.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor