Cum a folosit “regele Pandemiei” sutele de milioane de euro alocate de stat luptei anti-Covid [Recorder]

Adrian Ionel, fostul şef Unifarm, în aprilie 2020 – lângă un lot de marfă din curtea companiei
Adrian Ionel, fostul şef Unifarm, în aprilie 2020 – lângă un lot de marfă din curtea companiei (recorder.ro)

Jurnaliştii de la Recorder.ro au investigat dedesubturile contractelor dubioase încheiate, după izbucnirea pandemiei, de către compania naţională Unifarm, în frunte cu directorul său general Adrian Ionel. Ce au descoperit? O poveste incredibilă despre corupţie, sfidare şi incompetenţă.

Potrivit sursei citate, la data de 18 martie 2020, la doar două zile după instaurarea stării de urgenţă, Guvernul Orban a decis să mute o sumă uriaşă din Trezoreria Statului în conturile Companiei Naţionale Unifarm: un împrumut de 1,15 miliarde de lei (peste 230 de milioane de euro), prin care Executivul spera să rezolve rapid problema lipsei de echipamente medicale. Mai exact, statul român şi-a pus speranţele şi banii în mâinile lui Adrian Ionel.

Prin statutul său, Unifarm, companie deţinută de Ministerul Sănătăţii, putea să intre pe piaţa liberă şi să cumpere echipamente medicale fără licitaţie, lucru care i-a dat lui Adrian Ionel o putere imensă. Cine voia să pună mâna pe o parte din cele 230 de milioane de euro, trebuia să ajungă la el.

Investigaţia celor de la Recorder a evidenţiat faptul că Adrian Ionel a ignorat listele cu furnizorii agreaţi de Comisia Europeană, a cumpărat echipamente de la intermediari dubioşi, produse de firme fantomă şi livrate la preţuri exorbitante.

Mai mult, în prezent, peste 200 de ventilatoare pulmonare de calitate îndoielnică, achiziţionate din China la suprapreţ, stau fără avize în depozitele Unifarm, deşi spitalele au mare nevoie de astfel de echipamente.

Cine este Adrian Ionel şi cum a ajuns el să conducă o companie de importanţă strategică? În declaraţiile de avere publicate de-a lungul anilor pe site-ul Unifarm (ultima în 2017), Ionel apare ca un angajat la stat sărac şi cinstit: nicio maşină, nicio casă, niciun teren. Totuşi, jurnaliştii Recorder au descoperit o vilă în Ilfov, un apartament pe malul mării şi mai multe maşini de lux trecute pe numele mamei şi al socrilor pensionari.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură