Japonia nu vede in China un concurent in ceea ce priveste dezvoltarea economica

Anul trecut, economia japoneza, a inregistrat cifre mai mici decit China in ceea ce priveste Produsul Intern Brut si pentru prima data in 42 ani a coborit pe locul trei in lume la acest capitol.
Japonia nu vede în China un rival în ceea ce priveşte dezvoltarea economică (BAY ISMOYO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.02.2011

Anul trecut, economia japoneza, a inregistrat cifre mai mici decit China in ceea ce priveste Produsul Intern Brut si pentru prima data in 42 ani a coborit pe locul trei in lume la acest capitol.

Pe 14 februarie, guvernul japonez a raportat ca PIB-ul Japoniei pentru 2010 a constituit 5474 miliarde de dolari SUA, in timp ce potrivit autoritatilor chineze, PIB-ul Chinei pentru acest an a atins cifra de 5879 miliarde de dolari SUA.

Insa politicienii japonezi nu considera acest fapt reprezinta o mare pierdere pentru tara, pentru ca indicatorii din PIB-ului Chinei, potrivit lor, nu reflecta dezvoltarea economica reala a acestei tari si pe aceasta dimensiune ea este inca foarte departe de tara soarelui rasare.

Dupa cum relataza mass-media japoneza referitor la plasarea tarii pe locul trei in lume la capitolul Produsului Intern Brut, Ministrul Economiei al Japoniei, Kaoru Yosano, a declarat: „Japonia nu se lupta pentru a deveni cea mai mare economie a lumii ca volumi”.

Iar secretarul general al Guvernului Japoniei, Yukio Edano, a specificat: „ PIB-ul Chinei nu se dezvolta intr-o directie favorabila pentru aceasta tara, in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor in Japonia este de 10 ori mai mare decit cel chinez”.

Seiji Maehara, ministrul de externe al Japoniei a mai adaugat: „Japonia nu va concura cu China pentru un loc in lume in termeni de PIB. Economia noastra se dezvolta nu pentru a cistiga locuri in lume, ci pentru ca populatia Japoniei sa traiasca bine”.

In termeni de PIB pe cap de locuitor, China nu se afla nici macar in primele o suta de tari. Mai mult de 10% din populatia Chinei traieste sub pragul saraciei. Situatia devine tot mai dificila in urma ponuntarii discrepantelor dintre cei bogati si saraci, are loc o degradare severa a mediului, etc.

De fapt, se pare ca 127 milioane de japonezi produc aproape la fel de mult ca 1,4 miliarde de oameni din China.

In general, se considera ca cifrele PIB-ului reflecta situatia economica a tarii. Insa, reiesind din situatia din China, multi analisti au inceput sa se indoiasca de eficienta acestui indicator.

Multi chinezi, de asemenea, nu sunt prea fericiti de „succesul economic” inregistrat de tara lor.

”Avem o tara bogata cu oameni saraci, calea spre prosperitate este inca foarte indelungata” - scrie un utilizator chinez al internetului.

”Mai corect este sa spunem ca avem un partid bogat, iar populatia si tara sunt sarace”, - il corecteaza un alt concetatean.

”Si ce daca PIB-ul Chinei l-a depasit pe cel al Japoniei? Este doar o fictiune, PIB-ul este in crestere, dar sum ramane cu viata oamenilor? Ar fi mai bine daca autoritatile ar face ceva real pentru a imbunatati nivelul de trai al oamenilor! Numai atunci cind se amelioreaza nivelul de trai al oamenilor se poate vorbi despre un progres adevarat” - isi exprima convingerea un alt blogger chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor