Cultul tineresc al personalităţii în Rusia, 'Naşi'

Cotidianul austriac Die Presse relatează despre organizaţia de tineret 'Naşi', întemeiată în 2005 la iniţiativa ideologului-şef al Kremlinului, Vladislav Surkov.
Epoch Times România
13.04.2012

Cotidianul austriac Die Presse relatează despre organizaţia de tineret 'Naşi', întemeiată în 2005 la iniţiativa ideologului-şef al Kremlinului, Vladislav Surkov. În acea perioadă nemulţumirile din Ucraina au dus la 'revoluţia portocalie'. Elita rusă s-a temut că tineretul din Rusia va fi însufleţit de exemplul protestelor din ţara vecină şi a decis să-i ofere o alternativă. Conform planului, tineretul rus urma să lupte nu împotriva elitei de stat, ci de partea ei, se spune în articol.

Potrivit lui Gerhard Mangott, expert în problemele Rusiei din cadrul Universităţii Innsbruck, 'punctul culminant al atractivităţii ideologice şi ascensiunea mişcării 'Naşi' a coincis cu începutul celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin'.

'Naşi' se consideră o mişcare de tineret de orientare naţională, subliniază Die Presse. Însă, după cum a declarat în 2007 într-un interviu acordat postului de televiziune Arte liderul uneia dintre filialele mişcării, cultul personalităţii nu-i deranjează. Acesta a adăugat că Rusia este o ţară mare şi are nevoie de un lider puternic, pentru a garanta securitatea.

Pentru a majora influenţa mişcării, activiştii 'Naşi' erau multă vreme îndemnaţi să devină jurişti sau deputaţi. 'În prezent, 'Naşi' este considerată un fel de 'fierărie de cadre şi instrument pentru carieră'', afirmă Gerhard Mangott.

Cu toate acestea, membrii mişcării s-au plasat în afara schemei din propria vină, din cauza unor acţiuni suspecte. De exemplu, ei au scos un calendar în vederea sprijinirii demonstraţiilor lor, sub deviza 'Sex împotriva corupţiei', calendar în care erau prezentate tinere îmbrăcate doar cu nişte şorţuleţe albe. Potrivit cotidianului austriac, astăzi activişti 'Naşi' sunt acuzaţi de agresiuni fizice la adresa jurnaliştilor şi opozanţilor.

În 2008, preşedintele şi întemeietorul organizaţiei, Vasili Iakemenko, a trecut la Comitetul prezidenţial pentru problemele tineretului. Potrivit lui Mangott, 'după plecarea lui a fost evident că importanţa organizaţiei s-a diminuat', subliniază Die Presse.

Cotidianul austriac aminteşte că 'Naşi' s-au plasat din nou în prim plan în timpul campaniei electorale pentru Duma de Stat. Însă, mobilizarea nu a reuşit, în pofida faptului că, potrivit zvonurilor, pentru participare la mitinguri erau acordate remuneraţii materiale. În articol se mai spune că în timpul campaniei electorale prezidenţiale 'Naşi' au beneficiat de atenţia reţelei de hackeri Anonymous, care au plasat pe internet informaţii conform cărora mişcarea de tineret pro-Kremlin a plătit bloggeri şi jurnalişti cu sume de până la 15.000 de euro, pentru ca aceştia să prezinte candidatura lui Putin într-o cheie pozitivă şi să-i discrediteze pe contracandidaţi.

În opinia lui Gerhard Mangott, 'Naşi' vor pleca de pe scena politică atunci când va fi retras sprijinul Kremlinului. Între timp, creşte numărul de indicii care sugerează acest lucru: în locul mentorului 'Naşi' Vladislav Surkov, şefia Administraţiei prezidenţiale a fost preluată în decembrie de Viaceslav Volodin. Acesta din urmă preferă implicarea tineretului în politică potrivit unei scheme mai directe şi din acest motiv locul 'Naşi' ar urma să fie ocupat de 'Garda Tânără a Rusiei Unite', precizează analistul austriac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor