Viktor Bout cere Rusiei să dea în judecată SUA şi Tailanda la CIJ

Poza oferita de Departamentul de Justitie al SUA, infatisandul pe Viktor Bout (centru) pe 16 noiembrie 2010.
Poza oferita de Departamentul de Justitie al SUA, infatisandul pe Viktor Bout (centru) pe 16 noiembrie 2010. (U.S. Department of Justice via Getty Images)

Traficantul rus de arme, Viktor Bout, condamnat la 25 de ani de detenţie în Statele Unite, a cerut joi Rusiei să dea în judecată Statele Unite şi Tailanda la Curtea Internaţională de Justiţie.

"Aş vrea să folosesc această oportunitate pentru a le cere parlamentarilor din Duma de Stat să determine Rusia să lanseze un proces la Curtea Internaţională împotriva Statelor Unite şi Tailandei, privind ceea ce mi s-a întâmplat", a declarat Bout într-o videoconferinţă.

Traficantul de arme a mai cerut Dumei să înfiinţeze o comisie specială, "pentru a stabili faptele şi adevărul" în legătură cu arestarea sa în Tailanda, în martie 2006.

Bout a fost condamnat luna aceasta la 25 de ani de detenţie în SUA.

În noiembrie 2011, Bout, în vârstă de 45 de ani, a fost găsit vinovat că a încercat să vândă arme grupării columbiene de gherilă FARC.

El a fost arestat la 7 martie 2008, în Tailanda, după ce unul dintre complicii săi venise în România pentru a negocia o tranzacţie cu agenţi americani sub acoperire, care au avut sprijinul Bucureştiului în această operaţiune desfăşurată de Drug Enforcement Agency (DEA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe