„Baronul pădurilor” scos din Consiliul de Administraţie ROMSILVA

Implicat în dosarul uriaşelor retrocedări de păduri, alături de foşti grei ai politicii precum Viorel Hrebenciuc şi considerat ca având un rol major în defrişările nemiloase care au avut loc în ultimii ani, Adam Crăciunescu a fost revocat din Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Adam Crăciunescu (Tele Europa Nova)
Loredana Diacu
15.01.2016

Cunoscut ca "baronul pădurilor", Adam Crăciunescu, personaj al cărui nume apare în dosarul vizând retrocedarea ilegală a 43.000 ha de păduri, a fost revocat, miercuri, din funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Cu o zi înainte, Ministerul Mediului semnase ordinul de revocare din funcţie a lui Crăciunescu, precizând ca decizie privind demiterea acestuia de la conducerea Romsilva poate fi luată doar de către Consiliul de Administraţie.

“Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA. Referitor la funcţia de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administraţie”, se arată într-un comunicat de presă al MMAP.

Reamintim că Adam Crăciunescu este urmărit penal în celebrul dosar al Retrocedărilor, în care mai sunt implicaţi deputaţii Viorel Hrebenciuc, fostul ministru Tudor Chiuariu şi deputatul Ioan Adam. Prejudiciul estimat în acest dosar este de peste 300 de milioane de euro (contravaloarea a peste 43.000 de hectare de pădure).

În acelaşi dosar a apărut şi numele socrului lui Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu. În referatul cu propunerea de arestare preventivă depus la Curtea Supremă prin care DNA a cerut arestarea unor inculpaţi din dosar, au fost incluse stenograme care ar demonstra complicitatea Sârbu - Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor ilegale. Potrivit stenogramelor, Ilie Sârbu a fost folosit "să-l calce pe cap" pe directorul Romsilva.

Expresia"să-l calce pe cap" a fost folosită de Viorel Hrebenciuc în cadrul unei discuţii cu Dan Costin Bengescu despre acţiunile care urmau să fie întreprinse în viitorul apropiat pentru a-l determina pe directorul Romsilva să execute ordinele grupului infracţional şi apare în una din stenogramele DNA: "Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap...? (pe directorul Romsilva n.r.)" l-a întrebat Hrebenciuc pe unul din inculpaţii din dosar.

Revenind la Crăciunescu, potrivit romaniacurata.ro, reprezentanţii societăţii civile îl consideră pe acesta ca fiind unul dintre principalii responsabili care au girat dezastrul din pădurile României.

Potrivit debanat.ro, acuzele la adresa şefului Romsilva vizavi de prăduirea pădurilor din România sunt mai vechi, datând de dinainte de scandalul Hrebenciuc, mai exact încă din perioada 2001-2004, când era secretar de stat peste păduri în ministerul condus de acelaşi Ilie Sârbu.

Crăciunescu a fost acuzat de mai multe ONG-uri de mediu că a avut un rol major în defrişările nemiloase care au avut loc în ultimii ani. Mai mult, în timp ce pădurile din România cădeau sub lovituri de topoare, averea lui Crăciunescu creştea, "precum Făt Frumos din poveste".

"Cu toate că a lucrat toată viaţa la stat, „Baronul pădurilor” se poate lăuda cu una dintre cele mai mari averi ale vreunui demnitar român. El deţine patru vile, două apartamente, cinci terenuri agricole, dar şi conturi şi plasamente de peste 300.000 de euro. Adică o avere de bugetar pe care un CEO de multinaţională doar o visează.", scrie debanat.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor