Venezuela neagă acuzaţiile privind încălcarea spaţiului aerian columbian

Un avion de luptă venezuelan Su-30MK2.
Un avion de luptă venezuelan Su-30MK2. (Captură Foto)

Venezuela a negat cu tărie că avioanele sale de luptă au pătruns în spaţiul aerian al Columbiei, acuzând guvernul din Bogota că “inventează incidente”.

“Suntem îngrijoraţi de tendinţa guvernului columbian de a inventa incidente care nu există, doar pentru a deteriora relaţiile”, a declarat luni ministrul venezuelan de Externe Delcy Rodriguez. “Nu există nicio dovadă asupra presupusei încălcări a spaţiului aerian al vecinului nostru.”

Remarcile au avut loc după ce preşedintele columbian Juan Manuel Santos a acuzat Venezuela de încălcarea spaţiului aerian al Bogotei. În plus, Santos a declarat că a ordonat ministerelor de apărare şi de externe să înregistreze o plângere legală împotriva Venezuelei.

“Ministerul columbian al Apărării a alertat Ministerul de Externe în 13 septembrie cu privire la încălcarea spaţiului aerian columbian în Alta Guajira, în două ocazii, de către două avioane militare venezuelene”, conform declaraţiei publicate pe Twitter de ministesrul respectiv.

În plus, Ministerul columbian al Apărării a mai raportat că avioanele militare venezuelene au zburat 2,9 km în interiorul spaţiului aerian naţional, adăugând că acestea au trecut deasupra unei baze militare.

În 19 august, bărbaţi înarmaţi neidentificaţi au lansat un atac asupra soldaţilor venezueleni care desfăşurau o operaţiune anti-contrabandă în oraşul San Antonio din statul Tachira, rănind patru dintre ei.

Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a afirmat că forţele paramilitare columbiene au fost responsabile pentru acel incident şi, ulterior, a ordonat închiderea graniţei cu Columbia. De asemenea, Maduro a declarat o stare de urgenţă pentru 60 de zile în anumite puncte ale frontierei, stârnind nemulţumirile oficialilor din Bogota.

Graniţa dintre cele două ţări sud-americane, care are o lungime de 2.200 de km, este împânzită de activităţi de gherilă şi contrabandă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe