CSM a înlăturat câţiva judecători din funcţiile administrative. Maia Sandu: Justiţia încă nu poate fi considerată independentă

Suspendarea din funcţie a lui Druţă, Ţurcanu, Clima şi Sternioală este una târzie şi insuficientă. Este nevoie de înlăturarea acestora din sistem, desigur cu respectarea tuturor drepturilor care le aparţin, afirmă prim-ministrul R. Moldova.
Justiţie (cna.md)
Ştefan Sârbu
25.06.2019

În baza unei sesizări depuse de un judecător în adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a reclamat acţiuni abuzive la adresa sa, CSM a înlăturat marţi, 25 iunie, de la exercitarea funcţiilor administrative pe Ion Druţă, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Radu Ţurcanu, preşedintele Judecătoriei Chişinău şi trei vicepreşedinţi ai aceleiaşi instanţe, Nicolae Clima, şeful Inspecţiei Judiciare şi Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor.

În context, premierul Maia Sandu care a vizitat marţi CSM a menţionat că o justiţie cu persoane dubioase, precum Ion Druţă, Radu Ţurcanu, Nicolae Clima, Oleg Sternioală, care au executat comenzi politice şi au anulat alegeri libere, corecte şi recunoscute de comunitatea internaţională, nu poate fi considerată independentă.

„Suspendarea acestora din funcţie este una târzie şi insuficientă, fiind nevoie de înlăturarea din sistem. Desigur că acest lucru trebuie realizat în condiţiile în care persoanelor menţionate le sunt respectate drepturile de care se bucură potrivit legii”, a adăugat prim-ministrul.

În opinia premierului, procesul de curăţare a justiţiei de persoane corupte trebuie să fie unul sistemic şi transparent şi nicidecum unul singular. Absolut toate persoanele implicate în acte ilegale trebuie pedepsite conform legii. Doar aşa procesul poate deveni ireversibil.

În concluzie, Maia Sandu a notat că guvernarea actuală nu va tolera politizarea sistemului de justiţie şi va depune toate eforturile pentru ca scenariul de capturare a instituţiilor statului de către un grup de interese să nu se mai repete niciodată în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor