CSM: Corneliu Gurin să demisioneze din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a Moldovei

Corneliu Gurin
Corneliu Gurin (europalibera.org)

După vizita de marţi a premierului Maia Sandu la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), membrii CSM au cerut demisia lui Corneliu Gurin din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale (CCM) având ca motivare analiza avizului Comisiei de la Veneţia.

După dezbaterile ce au avut loc în cadrul şedinţei CSM, preşedintele interimar, Dorel Musteaţă i-a solicitat lui Corneliu Gurin să-şi depună cererea de demisie din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.

Membrii CSM au mai solicitat ca Dorel Musteaţă să dispună iniţierea unui control referitor la încălcarea intenţionată a legii de către judecătorul Corneliu Gurin care a fost numit judecător constituţional la 11 decembrie 2018 de către CSM, după ce a deţinut funcţia de Procuror General al R. Moldova între 2013 şi 2016.

Potrivit unimedia.info, Gurin a fost unul din participanţii la vânătoarea din Pădurea Domnească, în 23 decembrie 2012, la care au participat şi alte persoane cu funcţii înalte din R. Moldova, vânătoarea soldându-se cu moartea lui Sorin Paciu.

Comisia de la Veneţia a constatat recent că în perioada 7-9 iunie a.c., CCM a adoptat hotărâri prin care au fost încălcate procedurile şi drepturile părţilor interesate datorită vitezei inexplicabile cu care se emiteau deciziile, iar calcularea termenului de 3 luni a avut loc eronat. De asemenea, în această perioadă Curtea şi-a încălcat propriile principii, proceduri şi nu a respectat propria jurisprudenţă.