Criza iraniană se amplifică. Zece persoane ucise peste noapte

Preşedintele iranian Hassan Rohani a făcut apel la calm dar, totodată, a avertizat că violenţele nu vor fi tolerate. Protestele au început săptămâna trecută în mai multe oraşe iraniene din cauza preţurilor ridicate, dar s-au transformat în scurt timp în manifestaţii anti-guvernamentale.
Cioniri între studenţi şi poliţie la Universitatea din Teheran, Iran, 30 decembrie 2017.
Cioniri între studenţi şi poliţie la Universitatea din Teheran, Iran, 30 decembrie 2017. (Stringer/AFP/Getty Images)

Oficialii iranieni intenţionează să organizeze luni o întâlnire de urgenţă pentru a discuta despre criza în curs de amplificare, după ce 10 persoane au fost ucise în cursul nopţii. Aceasta a fost cea de-a patra noapte consecutivă de proteste.

Numărul total al morţilor este în prezent 12, iar sute de persoane au fost arestate.

Dintre persoanele decedate, 6 au fost ucise în orăşelul vestic Tuyserkan şi cel puţin alte 2 persoane au fost împuşcate mortal în oraşul sud-vestic Izeh, potrivit rapoartelor TV locale.

“În acest incident (în Tuyserkan), au fost trase focuri de armă care au ucis trei persoane iar alte trei au fost ucise în evenimentele ulterioare”, a declarat un prezentator de ştiri la televiziunea de stat, fără a da detalii.

Hedayatollah Khademi, membru al Parlamentului şi care reprezintă Izeh şi regiunea înconjurătoare, a discutat luni cu presa iraniană despre ultimele 2 victime ale protestelor.

“Oamenii din Izeh, precum şi în alte câteva oraşe, au desfăşurat un protest având la bază problemele economice şi, din păcate, ce s-a soldat cu 2 persoane ucise şi câteva rănite”, a afirmat Khademi pentru agenţia de ştiri ILNA.

“Nu stiu încă dacă focurile de arme din noaptea trecută au fost trase de manifestanţi sau poliţie”, a adăugat el.

Televiziunea de stat a susţinut că unii manifestanţi aparent înarmaţi ar fi încercat să ocupe câteva secţii de poliţie şi baze militare însă ar fi întâmpinat o rezistenţă serioasă din partea forţelor de securitate. Totuşi, televiziunea nu a menţionat unde au avut loc atacurile.

Apelul la calm, ignorat

Protestele au continuat în ciuda apelului la calm lansat de preşedintele iranian Hassan Rohani, care a precizat că cetăţenii au dreptul să critice autorităţile, dar a avertizat cu suprimarea tulburărilor.

“Naţiunea noastră va rezolva situaţia cu această minoritate care scandează slogane împotriva legii şi a dorinţelor poporului... Criticile şi protestele sunt o oportunitate, nu o ameninţare. Naţiunea va răspunde insurgenţilor şi celor care încalcă legea”, a precizat Rohani.

În ciuda comentariilor preşedintelui, mesajele pe reţelele sociale au cerut iranienilor să protesteze în capitala Teheran şi în alte 50 de centre urbane. În multe dintre aceste oraşe au avut loc deja proteste anti-guvernamentale, care au izbucnit iniţial în Mashhad, cel de-al doilea oraş ca mărime al Iranului, din cauza preţurilor tot mai mari. Unii manifestanţi au cerut liderului suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei să demisioneze şi au scandat mesaje împotriva unui guvern pe care l-au descris ca fiind format din hoţi.

Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene în mai multe oraşe, inclusiv în Teheran. Unele proteste au devenit violente, soldate cu automobile incendiate şi alte distrugeri şi pagube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe