Hamalii români îşi cer drepturile în Gara din Milano
alte articole
Mai mulţi hamali români, sprijiniţi de “colegii” lor din alte ţări, au cerut oficialilor Gării din Milano, unde muncesc ilegal de peste 10 ani, să le elibereze licenţe oficiale, pentru a lucra legal. Ziariştii de la cotidianul italian “Corriere della Sera” au publicat un reportaj făcut la “Stazione Centrale”, gara principală din Milano, unde hamalii români cară, de multe ori aproape împotriva voinţei turiştilor, bagajele acestora. Reporterul italian a stat de vorbă cu George, devenit Giorgio în Italia, care crede că activitatea sa şi a colegilor este utilă, dar că oficialii gării nu vor să le elibereze licenţe pentru practicarea legală a acestei meserii.
Amabil şi zâmbitor, hamalul oferă informaţii turiştilor care sosesc în grabă, puţin dezorientaţi, în staţiile de autobuz de unde se schimbă direcţia către aeroporturi. Linate? Orio al Serio? Malapensa? Întrebaţi-l pe Giorgio. Cunoaşte orele de sosire şi de plecare şi preţurile”, se scrie în reportajul, de multe ori spumos, publicat de cotidianul italian.
Românii şi cei care li s-au alăturat acoperă, de fapt, un gol creat în urmă cu ceva timp, când Grandi Stazioni, firma care gestionează gara, a desfiinţat serviciul existent de hamali gândind că benzile rulante proaspăt construite vor fi de ajuns pentru transport. În plus, pentru două destinaţii, Frecciarossa şi Frecciargento, există un serviciu telefonic de rezervare a unui “ajutor”, un cărăuş, contra sumei de 5 euro.
Şi hamalii, un grup de străini mereu aceiaşi, au umplut în mod democratic un gol. Pentru că nu sunt numai călătorii de pe Frecciarossa, după cum observă gestionarul de la patiseria de la parter, Panzera. Dacă vorbeşti cu Giorgio, îţi dă încredere. “Noi vrem doar să lucrăm, hamalii sunt utili”, insistă Giorgio, care din 2000 îşi câştigă traiul în jurul Gării Centrale şi povesteşte că are trei copii în România, cel mai măricel fiind deja aici, cu el, de la sfârşitul şcolii”, continuă povestea cei de la “CdS”
La mezanin, cei doi ruşi se predau. Un băiat cu un cărucior se arată de nicăieri şi se oferă să îi ajute. Binecuvântat hamal, ocupă-te tu!
Poliţia feroviară - Polfer – le confiscă zilnic cărucioarele cu care cară marfă sau bagaje, dar hamalii au mereu rezerve. Iar amenzile - de la 15,33 euro până la 516 euro - curg, dar documentele nu au nici o valoare şi nimeni nu are ce să le facă pentru că niciunul dintre hamali nu are rezidenţă. Câştigul? Fără a spune o cifră concretă, Giorgio pare încurcat. “Cât cer? Fiecare îmi dă cât poate. Doi, cinci euro: se negociază. Străinii, deseori, întind o bancnotă de 10”.
Finalul reportajului, asemeni întregii povestiri, are un ton amuzant. “În piaţă atmosfera e arzătoare, termometrul arată 35 de grade. Doi turişti ruşi tocmai au sosit în Gară, plini de valize. Traseul din piaţă până la şinele trenului este asemeni unui labirint de scări rulante şi coridoare. La mezanin, cei doi ruşi se predau. Un băiat cu un cărucior se arată de nicăieri şi se oferă să îi ajute. Binecuvântat hamal, ocupă-te tu!”