Criza alimentară din Grecia: familiile nevoiaşe riscă să rămână flămânde pe perioada vacanţei de vară

Organizaţiile caritabile relatează că până la 90% din familiile din cele mai sărace cartiere ale Greciei se bazează pe bănci alimentare şi pe cantine sociale, iar în condiţiile în care austeritatea nu pare să se apropie de sfârşit, chiar şi voluntarii dau semne de oboseală, relatează The Guardian.
Cos cu alimente (Sean Gallup/Getty Images)
Epoch Times România
07.08.2013

Organizaţiile caritabile relatează că până la 90% din familiile din cele mai sărace cartiere ale Greciei se bazează pe bănci alimentare şi pe cantine sociale, iar în condiţiile în care austeritatea nu pare să se apropie de sfârşit, chiar şi voluntarii dau semne de oboseală, relatează The Guardian.

Sarcina de a garanta că familiile nevoiaşe vor primi hrană pe parcursul verii a devenit mai presantă în week-end-ul trecut, în condiţiile în care grecii se pregătesc pentru vacanţa de vară tradiţională, ceea ce va afecta furnizarea de servicii de bază, cum ar fi distribuirea de alimente săracilor.

De obicei, faptul că Biserica Ortodoxă - sau orice altă organizaţie caritabilă - îşi va reduce din activităţi în luna august ar fi trecut neobservat, însă într-o Grecie afectată de datorii, acest lucru este imposibil de ignorat. Pe fundalul unui şomaj record şi cu o ţară afectată de cea mai gravă criză din timpurile moderne, greutăţile apar la suprafaţă în moduri pe care puţini le-ar fi prevăzut vreodată. Foamea şi malnutriţia sunt parte a acestui spectru.

Copiii malnutriţi ai Greciei au ieşit în sfârşit la iveală, pe fondul relatărilor generalizate despre copiii care au leşinat la şcoală. Într-un raport devastator dat publicităţii în acest an, UNICEF a estimat ca aproape 600.000 de copii trăiesc sub pragul sărăciei în Grecia, iar peste jumătate dintre aceştia sunt lipsiţi de necesarul nutriţional zilnic.

Biserica Ortodoxă din Grecia hrăneşte zilnic circa 55.000 de persoane, iar autorităţile locale distribuie încă 7.000 de porţii de mâncare la cantinele sociale din Atenei. 'În mod normal, nu am închide, dar voluntarele care gătesc în bucătăriile bisericii peste tot în Atena trebuie să beneficieze de o perioadă de odihnă', explică părintele Timotei, purtătorul de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia.

În mediul politic tot mai tensionat din Grecia, politica alimentară este delicată. În ultimele luni, gruparea de extremă-dreaptă Zori Aurii a oferit alimente 'doar grecilor' pentru a câştiga sprijin.

În plus, pe lângă malnutriţie - cel mai periculos produs secundar al austerităţii de până acum - numărul persoanelor fără adăpost este de asemenea în creştere. 'Lucrurile se vor înrăutăţi înainte de a se îmbunătăţi', mărturiseşte Xenia Papastavrou, preşedinta celei mai importante organizaţii caritabile care distribuie ajutor alimentar, Boroume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor