Cristina Prună: De 30 de ani, clasa politică "şi-a bătut joc". În 17 judeţe, doar doi din zece locuitori au de lucru
alte articole

Deputatul USR Cristina Prună a tras un semnal de alarmă, marţi, via Facebook, cu privire la rata şomajului în 17 judeţe din ţară: mai puţin de doi din zece locuitori au un loc de muncă.
“Am fost sâmbătă, în judeţul Vaslui, împreună cu Claudiu Năsui, pentru a vorbi despre programul de guvernare pe economie al USR. Mărturisesc că am fost cuprinsă de un sentiment de tristeţe amestecat cu revoltă. De 30 de ani, clasa politică din România şi-a bătut joc de acest judeţ care, în 2018, înregistra o rată a şomajului de 8.1%. Aici, doar 14.3% din locuitori au un loc de muncă, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de numai 22.800 de lei. De fapt, în România, pe lângă Vaslui, mai sunt 16 judeţe unde se înregistrează o statistică alarmantă: mai puţin de doi din zece locuitori au un loc de muncă! Este vorba despre Giurgiu, Botoşani, Călăraşi, Teleorman, Dâmboviţa, Suceava, Vrancea, Ialomiţa, Olt, Mehedinţi, Bacău, Neamţ şi Buzău. La limita acestei statistici mai sunt Caraş-Severin, Iaşi şi Dolj. Sunt judeţe care au pierdut contactul cu celelalte din vestul României iar decalajul dintre Bucureşti şi restul ţării se adânceşte de la un an la altul. Lipsa infrastructurii şi a investiţiilor a conturat această faţă urâtă a sărăciei şi a disperării”, a afirmat Cristina Prună.
Liderul USR consideră că “guvernarea PSD-ALDE a accentuat aceste discrepanţe de nivel de trai şi a stors pentru avantaje electorale cam toate aceste judeţe care au ajuns depopulate, deznădăjduite şi îmbătrânite”, explicând că oamenii din aceste judeţe au, de fapt, trei opţiuni: “fie pleacă, fie aleg să depindă de banii veniţi de la stat şi care sunt controlaţi de PSD, fie muncesc la negru”.
În final, Cristina Prună propune ca o posibilă ieşire din impas - “reducerea taxării sărăciei, adică a salariului minim”, ceea ce “ar ridica nivelul de trai al celor care, deşi muncesc, sunt la limita sărăciei, i-ar activa pe cei care în prezent sunt demotivaţi să muncească şi ar putea atrage mai mult capital în zonele acestea pentru a crea activitate economică”.