Cristian Preda: Nu e demn să ne plecăm în faţa promisiunilor de bani ale Chinei

Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti
Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

Cristian Preda, reprezentant al României în Parlamentul European, critică dur vizita primului ministru al Chinei în România. Cu toate că o delegaţie condusă de premierul Victor Ponta a făcut o vizită în China anul trecut, nu s-au văzut efectele cu toate că „s-a discutat cum se discută şi acum, în termeni foarte elogioşi şi de entuziasm aproape adolescentin în faţa Chinei”, potrivit pesurse.ro.

Referindu-se la primirea plină de entuziasm făcută de oamenii politici delegaţiei chineze condusă de premierul chinez în România, Cristian Preda consideră că în ceea ce priveşte investiţiile nu ar trebui să ne plecăm în faţa promisiunilor că vom primi bani, pe motivul că nu este decent şi demn.

Preda a precizat că Republica Populară Chineză este o ţară foarte prost văzută pe plan internaţional, toate investiţiile sale în alte ţări fiind profitabile doar pentru China.

„În general nu cred că e serios să ne prosternăm în faţa unora care promit bani. Asta nu mi se pare că e demn. Cooperarea economică cu China, evident, toată lumea vrea, dar nu în stilul asta destul de indecent. Trebuie luat în seama un lucru, există o critică foarte severă a tipului de investiţii pe care le face China în lume. Şi asta nu foarte departe de noi, pe un continent unde avem o experienţă, şi anume în Africa. Chinezii înainte de a ajunge să salveze Europa, s-au dus să salveze Africa.

Nu au salvat-o pentru că încet, încet o şterg de acolo. Că s-au dus cu chinezi de-ai lor, adică nu făceau locuri de muncă pentru cetăţenii de acolo.

Intrarea Chinei pe pieţe mari s-a produs înainte de Europa, pe acest continent foarte bogat în resurse, s-au dus acolo să ia resurse şi au practicat nişte politici care astăzi sunt foarte sever criticate, nu doar în Europa, în tot ceea ce înseamnă analiză economică.

Eu nu cred că trebuie să ne entuziasmăm copilăreşte că ne vin ploi de bani din China. E şi o formă de a ne dezice de rigoare din UE. Eu vreau business serios în România şi încurajarea unor firme care fac cu adevărat capitalism sănătos şi respectă regulile la care ne-am angajat în comunitatea noastră europeană. Pe ăştia vreau să-i încurajez, nu să ni se spună ştiţi, ne dau chinezii bani şi nu se uită atât de atent ca europenii. Să se uite atent europenii pentru că business-ul serios se face în Europa. Asta e actorul mare de care trebuie să ne ţinem.

China este unul dintre actorii cel mai serios criticaţi astăzi pe plan internaţional pentru execuţii, pentru felul în care limitează libertatea de expresie, pentru felul în care calcă în picioare valori europene la care noi am subscris.

Dacă încerci să reinventezi Estul cu bani chinezi ai o problemă. Ce facem acum? Reinventăm acum Estul cu promisiunea unor bani chinezi? Ne convine(..)?”, a declarat Cristian Preda la Realitatea Tv.