Preda îl ia în vizor pe Kelemen: Nu e prima dată când udemeriştii se comportă mizerabil

Europarlamentarul PDL Cristian Preda.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda. (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda l-a criticat marţi, pe blogul personal, pe liderul UDMR Kelemen Hunor pentru că nu a susţinut moţiunea de cenzură propusă luni de PDL privind proiectul de descentralizare asumat de Guvernul Ponta.

Anunţul făcut în această dimineaţă (marţi - n.r.) de Hunor Kelemen e o mare dezamăgire. Şeful UDMR a declarat că nu va susţine ideea unei moţiuni de cenzură a opoziţiei, propusă ieri de PDL, după ce USL îşi va asuma răspunderea pentru proiectul descentralizării. Hunor Kelemen a dat o explicaţie confuză deciziei sale, spunând că nu e nimic neconstituţional în proiect, deşi s-ar putea totuşi să fie ceva”, a subliniat Cristian Preda.

Europarlamentarul a precizat însă că ideea moţiunii de cenzură era alta, „nu constituţionalitatea este în joc”.

„Ar fi trebuit reacţionat măcar pentru că USL are o majoritate de 70% şi e absurd ca, în aceste condiţii, să-şi asume răspunderea, blocând astfel o dezbatere – vai! – atât de necesară”.

„Nu mai vorbesc de solidaritatea unor partide din PPE. Dar pentru UDMR lucrul ăsta nu pare să conteze prea mult. Nu e prima dată când udemeriştii se comportă mizerabil faţă de partenerii din PPE. Nu voi uita prea uşor cum anul trecut, chiar în zilele în care avea delegaţi în Congresul PPE de la Bucureşti, UDMR semna pe ascuns un acord de susţinere pentru Ponta-premier. Imparţial ca tot românul, liderul maghiar împărţea zâmbete pentru Merkel şi pupături cu plagiatorul. Acum au rămas doar pupăturile? Hunor Kelemen, mai sunteţi în PPE?”, a declarat Cristian Preda.

Asumarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de descentralizare a stârnit furia Opoziţiei.

„Şeful „celui mai cinstit Guvern” refuză să dezbată proiectul în Parlament unde, culmea, are majoritate de peste 70%, şi îşi asumă răspunderea asupra proiectului de descentralizare. Acest lucru înseamnă că prevederile vor intra mai repede în vigoare, iar baronii USL vor primi în câteva zile noi puteri generatoare de bani. Ponta simte că baronii USL nu mai au răbdare”, a declarat duminică Monica Macovei, în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.

„În loc să meargă marţi în Parlament să îşi asume răspunderea asupra unui proiect propus de un inculpat, Ponta ar putea face două lucruri corecte din punct de vedere politic: să-l demită pe Liviu Dragnea şi să răspundă solicitării societăţii civile de a dezbate proiectul descentralizării, nu de a-l aproba în 3 zile prin asumare”, a explicat Monica Macovei.

Constituţia prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în cadrul unei şedinţe comune, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Totodată, în Constituţie se prevede ca în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, cei care se opun au posibilitatea să depună o moţiune de cenzură. Dacă moţiunea se adoptă cu majoritate de voturi de către deputaţi şi senatori, Guvernul este demis. În caz contrar, proiectul este aprobat.

În cazul în care Guvernul nu este demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, este considerat ca fiind adoptat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne