Cristian Preda: “furt sau sincronizare”
alte articole
Europarlamentarul român Cristian Preda scrie vineri pe blogul său despre “furt sau sincronizare”, referindu-se la problema votului cetăţeanului român cu domiciliul în străinătate. El precizează că “dacă o persoană care are domiciliul în străinătate nu poate vota, din motive logistice, nici pentru alegerile din propria ţară, e o fiinţă deposedată de un drept fundamental”.
Cristian Preda consideră că una dintre marile dispute din politica românească este legată de exercitarea dreptului de vot în afara graniţelor ţării şi că se doreşte să se fure acest drept al românilor plecaţi din România.
“Unii ar vrea să fure acest drept: intră aici cei care se opun deschiderii de secţii de vot, cei care nu recunosc actele cetăţenilor români aflaţi de multă vreme în afara ţării (Marius Delaepicentru a constituit un întreg dosar al acestui tip de abuz!), cei care inventează legende despre fraude masive la votul din ambasade, cei care au anunţat anul trecut că românii din străinătate nu ar fi trebuit să voteze la referendumul din iulie, cei care jubilau ieri, după publicarea rezultatelor recensământului, anunţând că Băsescu e suspendat, iar Antonescu e preşedinte, cei care consideră că nu ar putea fi asigurat secretul unui vot electronic, cei care spun că votul prin corespondenţă e o invenţie nesăbuită”, scrie Cristian Preda.
Europarlamentarul afirmă că se numără printre cei care cer introducerea votului electronic şi a votului prin corespondeţă, preluând practicile din statele care îl practică şi care cheltuiesc, de altfel, pentru scrutin mult mai puţin decât amicii votului organizat ca în secolul al XIX-lea. El consideră că “o asemenea amenajare ar trebui să privească şi votul exprimat în interiorul ţării”.
Cristian Preda afirmă că sincronizarea cu practicile democraţiilor care nu se tem de votul cetăţenilor, e o urgenţă a politicii româneşti.